Suositut tekstit

perjantai 8. huhtikuuta 2011

Pompoko, Precious ja Orionin kesä

Katsoimme tällä viikolla Vilman kanssa samana iltana kaksi mainiota vuokraelokuvaa, jotka eivät voisi olla kauempana toistensa maailmoista. Tosin molemmissa elokuvissa kamppaillaan ylivoimaisilta tuntuvia ongelmia vastaan mutta säilytetään toivo.


Voisiko animaatiolla enää olla hauskempaa nimeä kuin Pompoko? Isao Takahatan ohjaama japanilainen Pompoko valmistui jo vuonna 1994, mutta sen ensi-ilta elokuvateattereissa Suomessa oli vasta viime syksynä. Elokuva on anarkistinen, räävitön ja värikäs kuvaus pesukarhuista, jotka yrittävät säilyttää metsänsä Tokion laajentuessa. Mukana on vahva ympäristönsuojelullinen eetos, mikä on tietysti hyvä asia.

Pesukarhuilla on taistelussa se valtti, että he voivat muuttaa muotoaan lähes miksi tahansa. Vanhan japanilaisen legendan mukaan miespuolisten pesukarhujen kivekset voivat kokea muodonmuutoksia ja muuttua vaikka matoksi... Tällaista ei kyllä nähtäisi amerikkalaisissa tai suomalaisissa animaatioissa! Taru on tosin maskuliinisuuden ylistys. Ärsyttää, että mikseivät sitten naispuoliset pesukarhut voi vaikka muuttaa rintojensa muotoa.

Animaatiossa lähes tulkoon kaikki on mahdollista ja lapsekkuudessaan se sopii selvästi enemmän lapsille kuin aikuisille, toisin kuin monet muut japanilaiset animaatiot. Japanilainen piirrosperinne on myös vahvasti mukana, sillä hahmojen ilmeet ovat usein äärimmilleen liioiteltuja ja piirrostyyli vaihtelee hahmojen tunnetilojen tai sen mukaan, ovatko he ihmisten lähettyvillä vai eivät. Liitoiteltu ja muuttuvainen piirrostyyliä vaatii länsimaiselta katsojalta vähän totuttelua.


Luin helmikuussa Precious-elokuvan (USA 2009) pohjana olevan samannimisen nuortenromaanin ja tein kirjasta jo päivityksen. Kirja oli ravisteleva, ja sitä on myös elokuva, vaikka se ei kuvaa yhtä paljon kauheuksia kuin kirja. Toisaalta elokuvassa hahmot lihallistuvat, joten kauheuksia ei tarvitse näyttää yhtä paljon,  koska hahmot ovat jo niin konkreettisia. Epäilin, että elokuvasta on kuitenkin poistettu Preciousin ihanan opettajan lesbous, erityisesti kun opettajaa näyttelee kaunis ja naisellinen Paula Patton, mutta eipäs onneksi ollutkaan. Laulajatar Mariah  Carey esittää Preciousia auttavaa sosiaalityöntekijää. Elokuvassa esiintyy myös toinen nimekäs ja hyvännäköinen laulaja eli Lenny Kravitz. Kravitzkin saa esittää ihanaa hahmoa eli synnyttänyttä Preciousia tukevaa sairaanhoitajaa (kirjassa hahmo vilahtaa vain ohimennen, mutta elokuvassa hänen rooliaan on kasvatettu).

elokuvateatteri Orion Eerikinkadulla
Tänään postiluukustani tipahti Orionin kesän esite, jee. Se on  tosin tavallista ohuempi, koska Orion on (jälleen kerran) remonttitauolla heinäkuun ajan. Tarjolla on jälleen Kavan kutkuttavia elokuvasarjoja: Woody Allen, Francois Truffaut, Sofi Coppola (no olen jo nähnyt ne kaikki neljä elokuvaa ja ensimmäiset kolme useamman kerran), vanhat filmitähdet... Mutta olenkohan tulossa vanhaksi, kun niin monta kesän elokuvista olen jo ehtinyt aikaisemmin nähdä Orionissa? Woody Allen sarjaakin kävin ahkerasti katsomassa Orionissa jo jokunen vuosi sitten. Onneksi mukana on tosin tietysti myös klassikkoja, joita en ole ehtinyt nähdä, kuten  Elisabeth Taylorin ja James Deanin tähdittämä Jättiläinen.

3 kommenttia:

 1. Kaikki kehuvat japanilaisia animaatioita mutta itsellä vähän vaikeuksia saada niitä katsotuksi. Näin joskus Henkien kätkemän joka oli silloin mielestäni kyllä hieno. Liikkuvat linnat, totorot ja pompokot olisi sitten vielä edessä :)

  Itse en ole lukenut Precious-kirjaa mutta leffan katsoin jonkun aikaa sitten. Kauhistuin kun luin Mariah Careyn ja Lenny Kravitzin osallisuudesta mutta molemmathan olivat tosi luonnollisia ja vetivät hyvin. Sossutäti Mariah ja sairaanhoitaja Lenny, toimivat kyllä.

  Orionin ohjelmavihkon ilmestyminen on aina riemun paikka! Ja kiva on se että sen saa, jos siis tilaa sitä postitse, kotiinsa ennen kuin se tulee yleisesti jakoon. Ihanaa että ne näyttää Sofia Coppolan uusimman leffan :)

  VastaaPoista
 2. Mun on nähtävä Pompoko nyt! En ollut edes tietoinen koko animaatiosta!

  VastaaPoista
 3. Hienoa, että sain levitettyä Pompoko-tietoisuutta! :)

  Mä taas olen suuri japanilaisen animaation ystävä ja olen nähnyt esimerkiksi kaikki Miyazakin animaatiot. Tulet Jasu vielä ihastumaan Totoroon! Hurahdin jo lapsena Japanissa tehtyihin Candy Candy ja Sandybell -animaatiosarjoihin, vaikka niiden tapahtumapaikat ovat tosin Amerikassa ja tytöt ovat blondeja.

  VastaaPoista