Suositut tekstit

lauantai 12. helmikuuta 2011

Ei herkkähipiäisille

Tarina kuulosti karmivan synkältä, mutta kuitenkin sellaiselta, johon oli ihan pakko tarttua. Kirja imaisikin harvinaisella voimalla mukaansa heti ensimmäiseltä sivulta lähtien.

Sain siis eilen loppuun yhdysvaltalaisen kirjailijan ja runoilijan Sapphiren esikoisteoksen Precious - Harlemilaistytön tarina (Like 2010, alkuteos Push, 1996). Moni tuntee teoksen varmaan paremmin sen nyt Oscar-ehdokkaana olevasta elokuvaversiosta. Täytyy vuokrata leffa joku päivä!


Kyseessä on nuortenkirja, mutta sen voi yhtä hyvin lukea "aikuistenkirjana". Vaikka nuortenkirjoissa usein käsitellään ajankohtaisia nuorten elämän ongelmia, kuten syömishäiriöitä ja vanhempien avioeroa, niin ei ole toista yhtä rankkaa ja kaunistelematonta kirjaa kuin Precious. En voinut olla miettimättä, millainen ravisteleva lukukokemus kirja on teinille.

Päähenkilöllä, 16-vuotiaalla Precious-tytöllä, on lähes kaikki mahdolliset pahimmat ongelmat: hänen isänsä on raiskannut häntä 7-vuotiaasta lähtien ja hän odottaa nyt isälleen toista lasta, hänen äitinsä käyttää häntä  seksuaalisesti hyväkseen, pahoinpitelee, haukkuu ja laittaa tekemään kaikki kotityöt, perhe on köyhä, Precious ei osaa lukea eikä kirjoittaa, hän on mustaihoinen, hyvin ylipainoinen ja koulukiusattu eikä hänellä ole koskaan ollut yhtään ystävää. Ja tässä on vasta kirjan lähtökohta, jonka jälkeen Precious saa lisää vakavia ongelmia. Maailman silmissä Precious on näkymätön. Hän ei ole koskaan saanut kokea olevansa rakastettu, hyväksytty ja tärkeä. Hän on niitä, joille kaikki puhuvat epäystävällisesti ja katsovat kadulla ohitse. Hän ei ole itse syyllinen yhteenkään ongelmaansa, hänelle ei vain ole annettu apua eikä mahdollisuuksia.

Pahinta tarinassa on se, että sen kuvaama kohtalo on tosielämää monille huono-osaisille lapsille ja nuorille. Se näyttää maailman, jollaista ei ikinä saisi olla olemassa. Tarina antaa äänen niille, joita emme yleensä näe emmekä halua nähdä. Kirjan lukeminen laittaa omat pikkuongelmat oikeisiin mittasuhteisiin.

Kirja ei kuitenkaan ole tragedia, vaan voimaannuttava selviytymistarina. Precious alkaa pikkuhiljaa pitää puoliaan, elää omaa elämäänsä ja irrottautua rikkinäisestä lapsuudenkodistaan. Huikaisevassa tarinassa nuori nainen löytää omanarvontuntonsa ja alkaa pikkuhiljaa nauttia elämästä. Pelastajina toimivat erityiskoulu ja sen kannustava lesbo-opettaja ja koulun muut hyväksikäytetyt tytöt, joista Precious saa itselleen ystäviä, jotka ymmärtävät ja arvostavat häntä.

Kirja ei ole raskasta luettavaa, koska sen läpivalaisee hauska kielenkäyttö ja kirjailijan lempeä katse - ja ennen kaikkea päähenkilön elämänilo ja vahva asenne. Päällimmäisiksi tunteiksi tarinasta jäävät toivo ja rakkaus. Jos Preciousin kaltainen tyttö voi selättää menneisyytensä ja ongelmansa, niin kuka tahansa voi! Vaikka päähenkilön selviytyminen on hidas prosessi, niin hän ei jää katkeruuden, masennuksen eikä vihan vangiksi. Hän valitsee elämän.

Kauhean ihana tarina.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti