Suositut tekstit

sunnuntai 24. huhtikuuta 2011

"Let's go to the giftshop first."

Turun kulttuuripääkaupunkivuoden nimikko leivos ja wiener
Pyhiinvaellusmatka Turun kulttuurikohteisiin on nyt takana. Oli hauskaa ja inspiroivaa! Kulttuuripääkaupungissa riitti sitä luvattua kulttuuritarjontaa, ja kaikki paikat olivat vielä kätevästi kävelymatkan päässä toisistaan. Lisäksi herkuttelimme itsemme soikeiksi ravintoloissa ja kahviloissa. Paikallinen homoelämäkin näytti virkeältä, ainakin sateenkaariväen kahvila-kirjakaupan ja yökerhon väkimäärän perusteella. Oli kivaa kokea itse homopaikkoja, joista olen aikaisemmin vain kuullut turkulaisilta tutuilta.

Suosikkini kohteista olivat vanhaan tehtaaseen vain täksi vuodeksi tehty iso Logomo-taidekeskus (olin epäillyt Tuli-näyttelyn olevan Logomon näyttelyistä tylsin, mutta se olikin kaikista kiinnostavin, vähän kuin Heurekan näyttelyt, joissa saa itse kokeilla kaikenlaista) ja mielikuvitusta kutkuttavat vanhat rakennukset eli Turun linna, apteekkimuseo ja Qwenselin talo. Lisäksi museoiden ja Wanhan kauppakeskuksen kaupat olivat oikeita aarreaittoja ja runsaudensarvia, ja kaikenlaista söpöä ja kiintoisaa tavaraa tarttui mukaani. Esimerkiksi mainioita olivat Judith Henryn taidemuseoissa vierailijoista ottamat valokuvat ja samalla ylöskirjaamat tuntemattomien taidemuseoissa suustaan päästämät tutun kuuloiset hassut lauseet.

Olen yllättyneen iloinen siitä, että ehdimme nähdä kaiken suunnittelemamme. Ainoastaan Wäinö Aaltosen museo olikin pääsiäisen ajan kiinni (siellä olisi ollut näyttely "Vesi - Tunteita ja aistimuksia"), mutta korvasimme sen sitten arkeologis-historiallisella ja nykytaiteen museolla (jännittävä yhdistelmä). Kummallinen eroavaisuus oli se, että mun jalat olivat museokävelyistä aivan muussia, mutta Vilman jaloissa ei kuulemma tuntunut ollenkaan! Jalkojen kivistyksen lisäksi hermojani kiristivät valuvat sukkahousut (tuntuu olevan mahdoton tehtävä löytää istuvia sukkiksia), kartan kanssa seikkailu sekä viileä sää torstaina ja perjantaina päivällä (perjantaiaamuna satoi ja unohdimme molemmat sateenvarjomme hotellihuoneeseen...) ja että onnistuin repäisemään 20 euron setelini kahtia... Onneksi vältyimme suuremmilta kommelluksilta.

Lähdin Vilman kanssa junailemaan Turkuun torstaina aamupäivällä ja palasimme Helsinkiin junalla eilen illalla kymmeneltä. Tänään olen viettänyt sukulaispääsiäisjuhlaa.
 
Tässä pääpiirteet matkaohjelmastamme:

Torstai

Turun linna, Turun Kirjakahvila (= sateenkaarikahvila ja -kirjakauppa), check in keskustan Omena-hotelliin, syömään brasilialaiseen Bossa-ravintolaan, Kinopalatsiin katsomaan originaaliversio 3D-animaatiosta Rio ja lasilliset Cosmic Comic Café -sarjakuvabaarissa.

Pitkäperjantai

aamiainen Börs-hotellikahvilassa (satoi ja kaiki kahvilat olivat pyhän takia aamupäivän kiinni ja lopulta löysimme edes tuon Sokos-hotellin kahvilan keskustasta), taidekeskus Logomo ja Logomon taidekahvila, syöminen Blanko-ravintolassa, istuskelua ilta-auringon paisteessa Aura-joen rannalla, ja illan biletyskierros kuubalaiseen sikaripuotiin tehdyssä Pikku Havanna -baarissa, entiseen apteekkiin tehdyssä Uusi apteekki -baarissa ja homoyökerho Suxesissa.

Lauantai

aamiainen leipomokahvila Café Fontanassa, apteekkimuseo ja kolmesataavuotias Qwenselin talo, Wanha Kauppahalli, popcornjäätelöä Valion Ratikka-jäätelökojusta, arkeologis-historiallinen ja nykytaiteen museo Aboa Vetus ja Ars Nova ja museon terassikahvila Aula, istuskelua Aura-joen rannalla (tällä kertaa toisella puolella jokea) ja viikinkiravintola Harald.

Huh, aion nyt ensi viikon alun ennen vappua ottaa ihan vain rennosti - ja oikolukea. Muuten, en ole saanut vielä yhtään bilekutsua vapuksi, snif. 

Tavoilleni uskollisena otin reissusta paljon kuvia. Tässä osa, ja laitan loppuja kuvia Picasawebiin.

Turun linna
Turun linnan sisäpiha

Turun linnan sisäpiha jatkuu

Turun linnan sisäpihaa

Turun linnassa oli paljon ihania isoja ikkunasyvennyksiä, joissa oli penkkejä ja osassa myös pöytiä.

Pelottava Jeesus! Linnassa riitti uskonnollista kuvastoa ja kappeleita.

Jälleen kaunis ikkunasyvennys, jossa voi seurustella.

Turun linnan kalustettua puolta.

Turun linnan kellarissa on Turun vanha vankila... Karmeaa ajatella, että yläpuolella väki juhli ja kellarissa kärsi.

Vilma Aura-joen rannalla

Kauniilta sisäpihalta löytyi Kirjakahvila

Kirjakahvilan herkkumme

herrasmies Vilma kahvinsa kanssa

Kirjakahvilassa oli värikäs ja rento sisustus

Kauppatorin Ratikka-jäätelökiska

Sain Vilmalta 10 kuukautta -lahjaksi espressokupin ja itse piirretyn Mignon-munan.

Rio oli mahtava!!!


Logomo!

Vilma ja minä helvetin lieskoissa

salakuva Liisa Ihmemaassa -näyttelystä Logomossa

Päivätorkku-huone Logomossa
Konttasimme kellimään päiväuni-huoneen onkaloihin.

burleski-näyttelyhuone

Tom of Finland -näyttely (en hienotunteisesti ottanut kuvia itse piirustuksista...)

Ah, museopuoti... Tässä supersöpöjä muffinsin muotoisia huulirasvapurkkeja. Mulla on ennestään yksi tuollainen.

Logomon makea kahvila

Logomon kahvila on kuin desing-näyttelystä.

kahvilan tyyliin sopivat porkkanaleivoksemme
Söimme kehutussa Blanko-ravintolassa, ja hyvää oli.
pariskunta Aura-joella

Minä ja kirsikkaolut Pikku Havanna -baarissa.

Suxes-klubin ulkopuoli on karu, mutta paikassa oli sympaattinen ja värikäs sisustus.

apteekkimuseo ja Qwenselin talo

Kuinka kauniita lääkepulloja! Apteekkimuseossa oli 14 huonetta.

Apteekkimuseon asuinrakennuspuolelta kihlajaiskiikkutuoli, vihreä takka ja kolmihaarainen kynttilä.

Aidon näköinen nukke

Wanhassa Kauppahallissa

Kauppahallissa oli hieno junannäköinen kahvila

Aboa Vetus & Ars Nova -taidemuseon muuria

Taidemuseon Aula-kahvila, jossa on esillä muinaisen Turun raunioita. Laskeuduimme kellariin, jossa saimme seikkailla raunioissa.

Ulla Jokisalon näyttely oli HIENO.

Istuskelua aurinkoisen Aura-joen rannalla.


Söimme keskiaikaiset ateriat viikinkiravintolassa.

8 kommenttia:

 1. ihanaa kotimaan kulttuurimatkailua! :)

  VastaaPoista
 2. Kiitos! :) Suomestakin löytyy paljon kaupunkeja ja kiinnostavia museoita yms., joissa en ole koskaan käynyt - ja matkantekokaan ei kestä kauan. Olen nyt käynyt kaksi kertaa kulttuurimatkalla Turussa, ja kaupunki on kyllä viehättävä. Vilmakin oli käynyt kerran aikaisemmin lomalla Turussa, mutta nyt kävimme molemmille uusissa paikoissa. Olisin vielä halunnut kokea uuden värikkään Bossaliina-kahvilan, mutta se oli koko pääsiäisen kiinni. Well, ensi kerralla sitten.

  VastaaPoista
 3. Ihana postaus, Turkuhan alkaa kuulostaa suorastaan mahtavalta kotimaan kohteelta (jostain syystä päädyn aina Tampereelle enkä koskaan Turkuun)! Munkin on pitänyt päästä käymään tuolla Bossaliinassa, kun toinen perustajista on vanha koulukaverini! :)

  VastaaPoista
 4. Maailma on kyllä pieni! Kurkimme pääsiäisenä Bossaliinan ikkunasta, ja se näytti todella sympaattiselta kahvilalta.

  Kiitos kommentistasi! :) Mäkin olen jo lukemattoman monta kertaa kolunnut Tampereen, joten olen jo alkanut vähän kyllästyä kaupunkiin (vaikka se ennen tarjosikin paljon uusia museoita, kahviloita ja baareja), mutta Turussa oli nyt paljon uutta nähtävää.

  VastaaPoista
 5. Jee säkin diggailet Turkua! Itse olen Turussa ollut kahteen otteeseen viimeisen puolen vuoden aikana (Vinokinon työkuvioiden takia, koska Vinokino on Turun Setan järjestämä leffafestari...). Cosmic Cafe, Kirjakahvila ja Suxes ovat tuttuja paikkoja. Kuulin että Turkuun tulee piakkoin Design festari ja mietin että menisinkö...Olen salaisesti design friikki ja addikti :)

  VastaaPoista
 6. Tutku <3 <3 Muistinkin nyt, että sä olit vähän aikaa sitten Turussa Vinokinon takia. Mun olisi siis pitänyt tajuta kysyä myös sulta vinkkejä Turun must-nähtävyyksistä. Näköjään kuitenkin onnistuin silti löytämään juuri nuo sunkin suosimat paikat. Turku on kiva paikka siinäkin mielessä, että sinne kestää junailla vain pari tuntia eli ihan sama aika kuin Tampereelle, jossa tulee kuitenkin käytyä useammin.

  Desing-festareitahan järjestään myös Helsingissä, viimeksi maaliskuussa oli Kaapelitehtaalla viikonlopun ajan desingfestarit. Kävitkö niissä?

  VastaaPoista
 7. "Tutku" :-D Piti kirjoittamani, että Turku...

  VastaaPoista
 8. Aijaa vai oli Hesassa Design festarit? Enpä ollut kuullut niistä joten en sit tietenkään ollut paikalla. Mietin vielä menenkö sinne Turkuun.

  VastaaPoista