Suositut tekstit

tiistai 12. huhtikuuta 2011

Ole ylpeä siitä mitä olet

Sain perjantaina Tjejklubbenilla käteeni Ylpeys.fi-sivuston sinisen esittelykortin. Kyseessä on uusi suomalainen HTBL-verkkoyhteisö, jonka nimi luonnollisesti viittaa Pride-viikkoon. Sivusto näyttää vetoavan ennen kaikkea teini-ikäisiin ja nuoriin aikuisiin. Hienoa, että syntyy yhä uusia sateenkaariyhteisöjä! Sivustolta selvisi sekin, että Helsinki Pride järjestää keväällä vielä toisetkin etkot, perjantaina 13.5. The Circus -yökerhossa. 

Näin etusivulla kerrotaan: "Ylpeys.fi on suomalainen sosiaalinen yhteisö homo-, lesbo-, bi- ja trans-ihmisille sekä heidän ystävilleen. Yhteisössä voit esimerkiksi verkostoitua uusien ihmisten kanssa ja pitää yhteyttä vanhoihin, blogata, keskustella ja osallistua galluppeihin. Toivomme, että mahdollisimman moni gay-ihminen liittyy sivustolle. Sivuston käyttö on täysin ilmaista!"

Löysin sivustolta yhden valokuvan, jossa itse olen tanssimassa viime perjantaina Jenny Woossa. Tosin Ylpeys-sivuston valokuvaaja otti meidän porukasta useita kaveriposeerauksia, mutta ainakaan vielä ne kuvat eivät olleet netissä (ehkä onneksi, eh?).

Jenny Woon tanssilattialla 8.3.2011. Kasvoni ovat ovelasti hiusteni suojassa.
Kiitos kaverini Jasminin, sain tietää netissä olevasta tuoreesta Anne Lister -dokumentista! Revealing Anne Lister -dokumentti löytyy neljältä 15 minuutin pituiselta Youtube-videolta. Näin viime vuoden elokuussa Espoon Ciné -elokuvafestivaaleilla BBC:n tv-elokuvan The Secret Diaries of Miss Anne Lister (Iso-Britannia 2010), ja voimaannuttavasta elokuvasta tuli heti suuri suosikkini. Anne Listerin tarina muuttaa historiankäsitystämme!

Anne Lister
Anne Lister (1791–1840) oli englantilainen varakas maanomistaja, seikkailija ja päiväkirjan kirjoittaja. Hän opiskeli ahkerasti ja matkusteli paljon, ja hänet tunnettiin sivistyneenä, seurallisena ja ystävällisenä naisena. Anne ei mennyt koskaan miehen kanssa naimisiin. Hän pukeutui aina mustiin ja koruttomiin pukuihin. Viime vuosina on löydetty hänen lukuisat päiväkirjansa, jotka ovat täynnä salakieltä, joka on nyt onnistuttu avaamaan. Mikä tekee Annen elämästä erikoisen ja merkityksellisen myös nykyajan ihmisille, on se, että päiväkirjat paljastavat hänellä olleen selkeä lesboidentiteetti. Jo teini-ikäisenä Annella oli tyttökoulussa tyttöystävä. Anne Listeriä pidetään ensimmäisenä modernina lesbona. Hänellä oli elämänsä aikana useita naisystäviä ja hän jopa meni naisen kanssa epävirallisesti naimisiin. Siinä vasta todellinen oman tiensä kulkija, rohkea pioneeri ja täysillä elänyt nainen! Onnellisena ja tasapainoisena ihmisenä tunnettu Anne osoittaa, ettei menneisyyden lesbojen elämä ollut vain kurjuutta, hulluutta, salailua ja yksinäisyyttä, vaan heillä (tai ainakin rohkeimmilla ja etuoikeitetuimmilla) oli romanttisia ja eroottisia suhteita.

elokuvaversio Anne Listerin elämästä

Annen elämään mahtui niin syviä ystävyyssuhteita naisiin kuin naisten välisiä rakkaussuhteita.
Kun tämän päivityksen aihe nyt on homostelu, niin kerrotaanpa sekin, että huomenna keskusteluohjelma Dr. Philissä on aiheena samaa sukupuolta olevien avioliitot (Nelonen klo: 17.50). Amerikkalaisen keskustelun taso on kuulemma yhtä kärkästä kuin syksyllä oli TV2:n homoillassa. Eli se katsoo, kenen kärsivällisyys ja hermot kestävät! Mun on uteliaisuudesta pakko katsoa ainakin ohjelman alku...

Järkyttävä uutinen tämän päivän Helsingin Sanomissa on se, Suomen evankelis-luterilainen kirkko rahoittaa monia tahoja, jotka järjestävät sielunhoitoterapeuttien koulutusta. Osa suomalaisista sairaanhoitajista järjestää pyydettäessä sielunhoidollista terapiaa, jossa homoseksuaaleista "eheytetään" heteroita. Kuinka tällaista voi olla vielä 2010-luvun Suomessa?! Kuinka kaiken lisäksi terveydenhoitoalan ammattilaiset voivat uskoa tuollaiseen ei-tieteelliseen ja moraalittomaan puppuun? Järkyttävää.

5 kommenttia:

 1. mä kanssa löysin ylpeyden joku aika sitten mutta qruiseriin verrattuna vaikuttaa vielä aika hiljaiselta. no ehkä se siitä vielä käynnistyy!

  VastaaPoista
 2. ja siis toi kommentti oli tainalta ;)

  VastaaPoista
 3. Kai se vie aina aikansa, ennen kuin uudesta verkkosivustosta tulee tunnettu. :) Mä en edes ollut kuullut Ylpeys-sivustosta ennen perjantain bileitä!

  VastaaPoista
 4. nyt oli ilmestynyt kuvia tjejklubbenin facebook-sivulle, en tiedä näkyvätkö ne kirjautumattomille. siellähän se elisakin koreili useammassa kuvassa! :>

  VastaaPoista
 5. Kiitos tiedosta! Hih. Kaverini Jasu lähettikin kuvat mulle jo eilen sähköpostissa. En tosiaankaan päässyt katsomaan kaikkia kuvia kun en ole kirjautunut jäseneksi. Ihan hyväkin varmaan, ettei sivustolle ladattuja kuvia pääse katsomaan kuka tahansa. Sääli vain, etten nyt näe kaikkia bilekuvia, täytyy ehkä harkita sivustolle kirjautumista...

  VastaaPoista