Suositut tekstit

perjantai 25. maaliskuuta 2011

Tyttöjen välisestä ystävyydestä

Tällä elokuvalla on hienoja julisteita, jotka jäävät mieleen!
Vuokrasin eilen Vilman kanssa elokuvan Sisko tahtoisin jäädä (Suomi 2010). Mun piti mennä katsomaan leffa jo viime kesänä elokuvateatteriin, mutta parempi edes nyt dvd:ltä. Elokuva kiinnosti mua, koska sitä on lehdissä kehuttu harvinaisen raikkaaksi ja aidoksi nuortenelokuvaksi. Siinä on myös miljöönä Helsinki sekä aiheina tyttöjen välinen ystävyys, nuoruus, itsenäistyminen ja kasvukivut. Lisäksi elokuvan on käsikirjoittanut Laura Suhonen, joka oli opiskelukaverini Oriveden Opistolla ja parin ensimmäisen vuoden ajan Helsingin yliopistolla yleisen kirjallisuustieteen laitoksella. Hyvä Laura!

Tarinassa 15-vuotias yläasteelainen Emilia on kiltti ja tunnollinen tyttö, joka uusperheessä hoitaa myös päiväkoti-ikäistä pikkusiskoaan. Emilia käy juoksutreeneissä ja hänellä on poikaystävä. Hän on kuitenkin kyllästynyt "tylsään" itseensä ja jatkuvaan vastuunkantoon. Yöllisellä uimareissulla Emilia tutustuu 16-vuotiaaseen villiin Siiriin, ja tytöistä tulee bestikset. Samalla Emilia jättää kiltin tytön roolin taakseen ja lähtee mukaan Siirin hurjiin tempauksiin. Siiri taas kaipaa Emiliasta luotettavaa ja turvallista ihmistä elämäänsä. Tarina kertoo kiinteästä ystävyydestä, joka auttaa kasvamaan ja rikkomaan ahtaiksi käyneet vanhat roolit, mutta josta pitää ajallaan irrottautua, kun ystävyys ei enää anna energiaa vaan vie sitä.

Elokuvassa on käytetty Helsinkiä taitavasti hyväksi kuvaamalla täältä kiinnostavimpia ja kauneimpia paikkoja. Käsikirjoitus on vahva ja vauhdikas eikä junnaa paikoillaan. Elokuvassa on monia mainioita lentäviä lauseita kuten nuo julisteisiin valitut. Vanhempien ja teinien väliset tappelut ovat elämänmakuisia. Vaikka en itse erityisesti pidä Suomi-iskelmistä, niin on arvostettavaa, että elokuvan musiikki on kotimaista.

Tarina on hyvin menevä. Tosin menevyydessään elokuva on myös vähän epärealistinen, koska nuoret vaikuttavat ikäistään vanhemmilta, enemmän lukion 3. luokkalaisilta kuin yläasteelaisilta. Harva kilttinä tyttönä tunnettu yläasteelainen jo seurustelee, harrastaa seksiä ja juo bileissä kuten Emilia elokuvan alussa ennen vapautumistaan. Elokuvassa on myös perinteinen käsitys, että nuoruus on yhtä kuin nuorisorikollisuus. Teini-ikä on jälleen kerran kuvattu pitelemättömänä luonnonvoimana, joka hajottaa kaiken tielleen osuvan. Vapautuminen ja perheestä itsenäistyminen näytetään irtoseksin, varastelun, vandalismin, väkivallan ja auktoriteeteille haistattelun avulla. Vähempikin paheiden kirjo olisi riittänyt. Nyt tunnelma on myös suurimman osan aikaa tummasävyinen ja ahdistunut, vaikka kansi lupasi iloisempaa menoa. Kumpikin päähenkilöistä on aika epäsympaattinen hahmo, juuri niitä keitä ei jaksanut edes itse teini-ikäisenä. Emilia ja Siiri kiljuvat, kiroilevat, riehuvat ja rääkyvät lähes koko ajan.

Tosin elokuva tavoittaa myös nuoruuden elämänhalun ja vimman - kun tunteet ovat pakahduttavan suuria. Mukavaa myös, että pääosassa ovat tytöt ja ettei tässä silti käsitellä syömishäiriöitä tai ulkonäköpaineita.

4 kommenttia:

  1. Mä tykkäsin ite tästä leffasta tosi paljon! Sara Melleri oli mun opiskelukaveri lukiossa ja itse asiassa, heh, ensimmäinen tyttö (ja ihminen) jota pussasin! Leffa oli tosissaan tosi raikas ja Melleri todellakin ansaitsi Jussin osastaan.

    VastaaPoista
  2. Uuh, vai on sulla tuollaisia muistoja! ;) Hyvin valittu ensimmäinen pussauskohde!

    Puhuimme myös Vilman kanssa, että Sara Melleri oli ilmiömäinen esiintyjä elokuvassa, ja palkinto meni oikeaaseen osoitteeseen. Saran kampaus oli viileä, siis kun osa pitkästä tukasta oli vedetty siiliksi. Sara esitti hyvin itseään lähes 10 vuotta nuorempaa roolihahmoa.

    VastaaPoista
  3. Joo se kampaus oli niin cool! Olen itse kanssa halunnut aina tollaisen osaksi kynityn kampauksen mut vielä en ole sellaista hankkinut, ideoiden puutteessa varmaan...Ja totta, Sara taipui 24-vuotiaana hyvin 16-vuotiaaksi, se on vähän lyhyt tyyppi joten myös siksi helmpompi näyttää nuoremmalta

    VastaaPoista
  4. Pienikokoiset ihmiset näyttävät lähes aina useamman vuoden ikäistään nuoremmilta - tiedän tämän henkilökohtaisesti! :-D Myös sirot ja laihat näyttävät välillä ikäistään nuoremmilta.

    Itse asiassa olen usein puhunut siitä, että nuorista aikuisista on todella vaikea arvioida ikää, ja erilaiset pukeutumis- ja kampaustyylitkin vielä hämäävät. 20-vuotiasta voi luulla 27-vuotiaaksi, ja 33-vuotiasta jopa 21-vuotiaaksi. Olen usein arvioinut uusien tuttavuuksien iän täysin väärin...

    VastaaPoista