Suositut tekstit

tiistai 15. maaliskuuta 2011

Homoteatteri esittää!

"Homoaktivisti on murhattu. Vasta kaupunkiin muuttanut toimittaja huomaa olevansa murhaajan jäljillä. Kärkevät uskonnolliset puheenvuorot siivittävät hänen tutkimuksiaan. Uudenlaiset tunteet hämmentävät häntä samaan aikaan."

Kautta kulttuurin historian vapaamielinen teatterimaailma ja homopiirit ovat kietoutuneet toisiinsa. (Ja lesbomaailma on tunnettu draamantajustaan...) Helsingillä on jopa tarjota oma homoteatteriryhmänsä! Tämän viikon lauantaina ensi-iltansa saa Unioninkadun Kokoteatterissa näytelmä Viimeinen viilto, esittäjänä Helsingin Gay-teatteriyhdistys eli HGT.

Kyseessä on vuonna 2006 perustetun ryhmän viides tuotanto. Olen itse nähnyt ryhmän näytelmän Oletko sinä? Homomman Suomen historia heinäkuussa 2009 Pride-viikolla Studio Krunikassa. Näytelmä kertoi virallisissa historiankirjoissa sivuutetusta homojen elämästä. Kyseessä on harrastelijaryhmä, joten esitysten taso ei yllä ammattilaisten tasolle ja sisältää jonkin verran kliseitä. Paljon pisteitä kuitenkin siitä, että ryhmä kirjoittaa näytelmänsä itse sekä he käsittelevät niissä avoimesti erilaisia homoteemoja. HGT on nimenomaan mieshomojen ryhmä, koska ainakin näkemässäni näytelmässä kaikki esiintyjät olivat miehiä. Uutuudessa on yksi naisnäyttelijä ja naisohjaaja.

Helsingissä ei valitettavasti ole lesboteatteriryhmää - tosin lesboaiheista teatteria on viime vuosina nähty täällä silti aika paljon. Itse näin viime vuonna kolme lesboaiheista näytelmää: Kristuksen morsian Kansallisteatterin Omapohjassa, Pride-viikolla Nakki-näytelmä Vaihtolavalla ja Petra von Kantin katkerat kyyneleet Kansallisteatterin Willensaunassa. Tällä viikolla menen katsomaan uuden queer-aiheisen näytelmän Elenan huone teatteri Puoli-Q:n näyttämölle.

4 kommenttia:

 1. Gayteatterissa on myös naisia lavalla.

  Tervetuloa katsomaan!

  t Mikko

  VastaaPoista
 2. Kiitos viestistäsi! Kiva tietää, että naisiakin löytyy. :)Näytelmä kuulostaa tosiaan kiehtovalta, joten yritän varmaan päästä johonkin näytökseen. Jos en ehdi, niin toivon, että saatte näytelmänne Pride-viikolle.

  VastaaPoista
 3. Viimeistä Viiltoa esitetään Helsingissä ainoastaan 19.3. - 4.4.

  Tervetuloa!

  VastaaPoista
 4. Kiitos! Kiinnostaisi kyllä. Pelkään tosin, etten nyt ehdi kun näiden parin viikon sisällä on jo sen verran menoja. :-(

  VastaaPoista