Suositut tekstit

tiistai 22. maaliskuuta 2011

Suomalaisen ruuan alkujuurilla

neljä sapasta: sienikeitto ja ruis-pellavatanko, punajuuripähkinämureketta ja pikkusieniä, naurislepuskaa ja valkosipulilipstikkavoita, maa-artisokkavanukas ja tattilastu.

Tiedät varmasti tutut espanjalaiset tapakset, mutta oletko maistanut suomalaisia sapaksia?

Sapakset ovat pieniä suomalaisia alkupaloja. Niitä tarjoilee Helsingin keskustan tuntumassa Korkeavuorenkadulla ravintola Juuri, jonka ravintola-alan ammattilaiset valitsivat viime vuonna parhaaksi ravintolaksi.

Kävin Juuressa ensimmäisen kerran syömässä sapaksia vuosia sitten kahden ystäväni kanssa. Eilen illalla olin siellä muruni kanssa juhlistamassa yhdeksää kuukauttamme yhdessä.

Juuressa on todella kaunis ja hillityn tyylikäs sisustus, tietysti kotimaista designiä. Viininpunaiset seinät ovat aina plussaa. Tunnelma on ehkä omaan makuuni turhan arvokas, voisi olla rennompaakin. Toisaalta onhan hyvää vaihtelua häliseviin kahviloihin saada välillä kunnon palvelua ammattilaisilta.

Juureen tullaan syömään sen kekseliäiden, omaperäisten annosten ja laadukkaan luomuruuan takia. Menu on kala- ja juurespainotteinen. Erityisesti sienikeitto ja maa-artisokkavanukas veivät kielen mennessään.

Sapakset tulivat pöytään yllättävän nopeasti, varmaan noin 20 minuutissa. Ihan halvalla ravintolasta ei selviä, sillä yksi sapas maksaa 4,30 euroa ja niitä tarvitsee kunnon ateriaan 4-8 kappaletta. Sapasten sijasta tai lisäksi voi myös nauttia yhden 25 euron hintaisen pääruuan. 

Lounaalle ei oteta pöytävarauksia, mutta á la carteen voi kätevästi varata pöydän netistä vaikka Juuren kotisivuilta.

Ei kannata unohtaa myöskään ravintolan vieressä olevaa soman vanhanaikaista, luomuruokaan erikoistunutta Juuren Puotia. Sieltä saa niin tuoretta leipää, hilloja, yrttejä, makeisia kuin mysliä ja pastaa. Kauppa on arkisin auki jopa iltaseitsemään asti, mikä on Punavuoressa harvinaista.

Tässä on lisäksi marinoituja hiilimuikkuja ja tomaattibriossia sekä olkien päällä kypsennettyä mäkimeirami-munajuustoa.

Juuren puodista tarttui mukaan appelsiini-luomukarkkeja ja tuoretta leipää.

4 kommenttia:

 1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 2. Tapakset ja sapakset ovat ihania. Harmi, että Juuressa on sapaksille vain kappalehinnat, vaikka tarjolla voisi yhtä hyvin olla esimerkiksi kolmen, viiden ja kahdeksan tapaksen settejä - ja tietysti hinnoiteltuna niin, että setin valitessa hinta yhtä sapasta kohtaan olisi edullisempi. Se voisi kannustaa maistelemaan enemmänkin. Nyt korkealla kappalehinnalla sapaksille tulee tavallisen alkuruuan hinta jo parilla sapaksella, mikä on aika vähän.

  VastaaPoista
 3. Niinpä, tuollainen tapas-lautanen olisi kiva idea. Onneksi tosin nytkin voi maistella myös seuralaisen annoksia. :) Juuri-ravintola on kai suunnattu asiakkaille, joilla on varaa syödä laskusta välittämättä tai jotka aikovat laittaa paljon rahaa palamaan juhlapäivänä...

  VastaaPoista
 4. Ai niin, onnittelut myös teille kahdelle eilen kuukausi-päivän johdosta! ;)

  VastaaPoista