Suositut tekstit

sunnuntai 13. helmikuuta 2011

Katharine Hepburn näyttelee Lasisessa eläintarhassa


Loistavan Tennessee Williamsin näytelmä ja näyttelijänä upea Katharine Hepburn - kuulostaa lupaavalta yhdistelmältä!

Katsoin eilen Vilman kanssa Amazonista tilaamani dvd:n The Glass Menagerie (USA 1973) eli Lasinen eläintarha. Kyseessä on vain televisiolle tehty elokuva. Yhdysvaltalaisen Tennesseen läpimurtonäytelmä valmistui vuonna 1944 ja siitä on tehty useita elokuva- ja teatterisovituksia. Näin itse viime vuoden tammikuussa Lasisen eläintarhan Kansallisteatterin Willensaunassa, ja koska näytelmä teki suuren vaikutuksen, niin halusin nyt nähdä siitä elokuvaversion. Olen pitänyt myös Tennesseen muista näytelmistä tehdyistä klassikkoelokuvista Viettelysten vaunu, Kissa kuumalla katolla ja Äkkiä viime kesänä.Katharine Hepburn nuorena tähtenä 

Oli jännittävää nähdä kohtalokkaana kaunottarena tunnettu Katharine TV-elokuvassa jo 66-vuotiaana ja hössöttävän äidin roolissa. Hän eläytyy rooliinsa täysillä. Tarina on synkkä, mutta siinä on toivonkipinänsä ja paljon teräviä ja humaaneja huomioita elämästä. Elokuvan parikymppisiä yhdistää sama ongelma kuin nykyisen lama-ajan nuoria aikuisia: sitä oli kuvitellut jo tähän ikään mennessä päässeensä (ennen kaikkea uralla) pidemmälle kuin mitä on päässyt.

Pienimuotoisessa näytelmässä on vain neljä henkilöhahmoa. Perheen isä on hylännyt perheensä ja hallitsee muiden elämää poissaolollaan. Äiti Amanda elää menneisyydessä, jolloin oli suosittu kaunotar. Hän dominoi jo parikymppisiä, vielä kotona asuvia lapsiaan, ja on pettynyt lastensa laihoihin saavutuksiin. Haaveileva, kirjoittamista harrastava poika Tom on töissä tehtaassa ja käyttää kaiken vapaa-aikansa elokuvateattereissa ja kaipaa seikkailuja. Perheen tytär Laura on sairaalloisen ujo ja häpeää kampurajalkaansa eikä ole koskaan käynyt treffeillä. Kaikki perheenjäsenet pakenevat ankeaa todellisuutta haavemaailmoihin. Asetelma järkkyy kun Tom kutsuu päivälliselle työkaverinsa ja lapsuudenystävänsä Jimin, josta äiti-Amanda toivoo kosijaa Lauralle.

P.S. Sitaatti perheen äidiltä Amandalta: "When I was a young girl, I was gay all the time." :-D

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti