Suositut tekstit

sunnuntai 27. helmikuuta 2011

Japanilainen viikonloppu (Summer Wars ja Geisha Girls)

Sattumoisin tästä tuli hyvin japanilainen viikonloppu. Perjantaina söin työkavereiden kanssa lounaaksi sushia ravintolassa, illalla menin Vilman kanssa Tennispalatsiin katsomaan ensi-illassa olleen japanilaisen animaation Summer Wars ja eilen oli tosiaan DTM:ssä Geisha Girls -juhlat.

* * * * *

Summer Wars
Mamoru Hosodan ohjaama animaatio Summer Wars (Japani 2009) oli Suomen ensi-illassa jo syksyllä Helsingissä Rakkautta ja Anarkiaa -leffafestareilla, jossa se voitti yleisön äänestämänä parhaan elokuvan palkinnon ja pääsi siksi nyt levitykseen Finnkinon teattereihin, tosin vain pieniin saleihin. Vaikka animaatio nautti festareilla suurta suosiota, niin selvästikään se ei ole laajemman yleisön tuntema, koska salissa oli perjantaina vain kourallinen katsojia.

Summer Warsin tyyli on laadullisesti kilpailukykyinen studio Ghiblinin hittianimaatioiden kanssa, vaikka enemmän Summer Wars tuo mieleen Satoshi Kon ohjaaman värikylläisen ja vauhdikkaan animetrillerin Paprika (Japani 2006), jonka näin Rakkautta ja Anarkiassa syksyllä 2007. Summer Wars on tieteisanimea, jota ei Paprikan tavoin myöskään ole suunnattu pikkulapsille, koska ikäraja on 11-vuotta.

virtuaalimaailma OZin avataria
Tarina sijoittuu lähitulevaisuuteen, joka on muuten samanlainen kuin nykymaailma, mutta lähes kaikilla ihmisillä on avatar (oma virtuaalihahmo) virtuaaliyhteisössä nimeltä OZ, joka on kuin pidemmälle viety Facebook. Lähes kaikki asiat hoidetaan OZ:in kautta. Kaaos onkin melkoinen, kun OZiin hyökätään ja ihmisten tilit kaapataan. Vyyhteä selvittää syylliseksi lavastettu tavalinen lukiolaispoika Kenji, joka on matemaattinen lahjakkuus. Kenji on lähtenyt kesän viettoon maaseudulle koulun suosituimman tytön Natsukin kanssa, koska Natsuki on tarvinnut jonkun mukaansa esittämään poikaystäväänsä iso-isoäitinsä 90-vuotissyntymäpäiväjuhlille.

Viime aikoina on puhuttu elokuvissa vallalla olevasta uudesta trendistä, jossa pääosassa ovat ennen elokuvissa vain pilkatut nörtit. On mukavaa, että Summer Warsissakin pääosassa on kiltti ja sympaattinen nörttipoika, joka tekee viehättävään tyttöön vaikutuksen matemaattisella lahjakkuudellaan. Animetyyliin kuuluvat ilmeiden liioittelut, ja Summer Warsissa on moni osuvia ja hauskoja liioitteluja, kuten ujon Kenjukin muuttuminen kokonaan punaiseksi kun tyttö edes hipaisee häntä. Tarinassa on viatonta ja suloista haparoivaa ensirakkautta. Lisäksi virtuaalimaailma on osattu kuvata kiinnostavasti ja havainnoillisesti hahmojen ja tekomaailman avulla. Tarina kertoo ennen kaikkea itseensä uskomisen ja toisten kannustamisen voimasta, sekä yhteisöllisyydestä ja yhteistyöstä. Tarinassa seikkailee koko Natsuki-tytön persoonallinen ja iso suku, jonka jäsenillä on lämpimät välit toisiinsa. Kuten Natsukin  iso-isoäiti sanoo: "Tärkeintä on aina muistaa syödä yhdessä."

Suosittelen myös viime viikolla DVD:ltä katsomaamme Tomomi Mochizukin Studio Ghiblille ohjaamaa animaatiota Aaltojen kuohu (Japani 1993). Kirpeänsuloinen tarina kertoo kahden lukiolaispojan ystävyydestä ja ihastumisesta samaan tyttöön: kauniiseen ja lahjakkaaseen mutta porukan ulkopuolelle jäävään yksinäiseen Rikakoon.


* * * * *

Eilisissä Geisha Girls -bileissä oli huippuhauskaa ja paikalla oli paljon kavereita ja tuttuja. Lähdimme juhlista vasta juuri ennen pilkkua. Vähän harmittaa, etten ottanut kameraa mukaan, koska DTM:n alakerta oli koristeltu hienosti japanilaisilla lehtikuvilla, viuhkoilla, paperilyhdyillä, origami-linnuilla ja pylväisiin kiinnitetyillä kiinalaisilla kultaisilla kohokirjaimilla ja lohikäärmeillä. Sain myös DTM:ssä itselleni Hello Kitty -paperiviuhkan, jonka kanssa tanssin paljon. Nätit geishatytöt tarjoilivat tarjottimelta japanilaisia (suolaisen makuisia) karkkeja. Juhlijat saivat halutessaan kokeilla sumopainia sumopuvuilla. Ihastelin eturivissä hurjaa kendo-taistelunäytöstä sekä viehkoa geishaburleskia.

Pikkuetkoilla kämpälläni anime-sailor-asussa (huomaa kaulassa roikkuva mansikkakuvioinen leivänpaahdin ja Vilman tekemä bambi-rintakoru, hih)
Japani-tyttö -poseeraus
Vilma koulutyttönä sydän-heijastimen kanssa (kuvassa eivät näy valkoiset polvisukat)
sydän pyörii villisti...
Tähän loppuun sopiikin hyvin Youtube-suosikki Caramelldansen (tässä ei lauleta japania, vaan nopeutettua ruotsia...):

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti