Suositut tekstit

torstai 27. tammikuuta 2011

"Sparks are flying in my head"

Ostin sitten eilen lipun Eliza Doolittlen keikalle! Jee jee. Vain seura uupuu vielä...

* * * * *

Arvatkaa, mikä soi nyt kotona taustallani? t.A.T.u:n KOLMAS albumi!!! Hain sen eilen postista. Edellinen t.A.T.u.:n levy julkaistiin jo vuonna 2005, joten olen odottanut uutta musiikkia lähes kuusi vuotta... Erityisesti kun tajusin vasta nyt tilata levyn netin kautta.

Tämä kolmas levy julkaistiin jo vuonna 2008, mutta se ei koskaan tullut myyntiin Suomessa eikä ole edes kuunneltavissa Spotifyssä. Yritin tilata levyn Amazonista, mutta sieltä se oli loppu. Lopulta auttoi vain googlettaminen ja levyn tilaaminen Venäjältä t.A.T.u.:n virallisen fanisivuston taty.ru kautta. Venäjältä tilaaminen vähän epäilytti, mutta kyseessä oli kuitenkin virallinen sivusto. Lisäksi levy ja postikulut maksoivat yhteensä vain 16 euroa. Iloinen yllätys oli, että levyn kannessa on Lenan ja Julijan nimikirjoitukset.

ihana levyni!

Fanisivuston kautta selvisi sekin, että punapäinen, 26-vuotias Lena Katina tekee tällä hetkellä soolouraa Amerikassa ja on julkaissut oman albuminkin Los Angelesissa. Sivuston ulkonäön perusteella hänen uusi tyylinsä on "taiteellisempi" ja luultavasti indie-poppia. Ymmärsin myös, että Lena on valmistunut yliopistosta maisteriksi psykologiasta. Vuotta nuorempi Julija Volkova taitaa sitten keskittyä nyt hoitamaan kahta pientä lastaan.

Vaikka tyttöjen lesbo- ja rakastavaisimago paljastuikin jo vuonna 2003 managerin keksimäksi markkinointikikaksi (nykyisin molemmilla on avomiehet), niin koen, että he tekivät paljon hyvää homoseksuaalien puolesta nostamalla lesbouden puheenaiheeksi ja "cooliksi" jutuksi, jota ei tarvitse peitellä. Lisäksi Julija on julkisuudessa kertonut olevansa biseksuaali. Heillä oli ja on paljon tykkääjiä niin homoseksuaalien kuin heteroiden keskuudessa. Harva laulaja, joka on oikeasti lesbo, oli vielä 2000-luvun alussa uskaltanut tulla julkisuudessa kaapista ulos, mutta t.A.T.u.:n valtava menestys tasoitti tietä homoseksuaaleille laulajille. Lisäksi Lena ja Julija lauloivat ensimmäisiä kappaleita tyttörakkaudesta ja uskalsivat rikkoa homokielteisyydestä tunnetussa Venäjällä tabuja, kuten aiheuttivat pahennusta suutelemalla ensimmäisellä musiikkivideollaan teinityttöinä. Miinusta siitä, että tytöt ratsastivat myös tuhmilla puheilla, skandaaleilla ja pornahtavalla, vähäpukeisella imagolla, joka kosiskeli tirkistelyn haluisia heteromiehiä. Toisaalta, viihdettähän heidän pop-musiikkinsa on...

Duon alkuaikojen tunteikkaat pop-hitit saavat yhä kylmät väreet kulkemaan selkäpiitäni pitkin: "All the Things She Said", "Not Gonna Get Us", "30 Minutes", "How Soon Is Now?" ja "All About Us". Ne ovat mahtavia pop-kappaleita, joista on tehty näyttävät ja persoonalliset musiikkivideot. 

brunetti Julija ja punahiuksinen Lena 

Itse kolmanteen levyyn sitten. Sen venäjän kielinen nimi on Vesyolye Ulybki. Vuonna 2009 julkaistua englannin kielistä versiota on hämmentävästi myynnissä sekä nimellä Waste Management että Happy Smiles, ja molemmissa on myös erilainen kansi, vaikka sisällä on samat kappaleet. Tietääkö kukaan selitystä tälle?

Levyn englannin kieliset singlet ovat "White Robe" (video herätti huomiota kun Julija on siinä alasti raskaana ja kuolemantuomittuna vankilassa), "Sparks" (kabaree-aiheinen glamourvideo) ja "Snowfalls" (videolla hurjaa moottoripyörillä ajoa ja kaksoisitsemurha Thelma & Louise -henkeen), joiden räväkät videot löytyvät Youtubesta.

Luulin tilanneeni englannin kielisen version, mutta sainkin venäjän kielisen levyn... Tai sitten kyseessä on jokin sekasikiö, koska levyllä on kuitenkin kolme englannin kielistä kappaletta.

Kappaleiden tunnelma on tummasävyinen kuten edellisilläkin levyillä ja laulut kertovat jälleen kerran t.A.T.u.:n perusaiheista eli kaipauksesta, tavoittamattomasta rakastetusta, intohimosta, pariskunnan erosta ja yhteiskunnan tuomitsemasta rakkaudesta. Tosin kappale "You and I", joka on myös kuulemma saman nimisen amerikkalaisen elokuvan tunnusmusiikki, on rakkauslaulu. Ainakin englannin kielisissä kappaleissa sanat ovat jälleen simppelit ja perinteiset, mutta t.A.T.u.:n vahvuus onkin aina ollut tyttöjen voimakkaassa tulkinnassa, kerrasta mieleen jäävissä iskevissä kertosäkeissä ja teatraalisissa, melodisissa pop-sävellyksissä. Voimakas tunnelmainen ja vangitseva levy! 


yllä Happy Smiles -versio ja alla Waste Management -versiot.A.T.u.: Snowfalls (video jatkuu suoraan siitä mihin Sparks-video loppuu)

3 kommenttia:

  1. Haa, pakko vielä lisätä, että tuo You and I -elokuva valmistuu tänä vuonna ja kertoo - tattadaa - kahdesta toisiinsa rakastuvasta tytöstä: "Two teenage girls, Janie who is American and Lana who is Russian, fall in love after meeting at a t.A.T.u concert and are swept into a dangerous world of obsession, drug abuse and murder."

    VastaaPoista
  2. Oliko oikeasti niin halpaa tilata sieltä virallisesta kaupasta? Miten maksettiin? Itsekin haluaisin tilata mutta en ole vielä uskaltanut jos tulee vaikka kalliit tullimaksut :D

    VastaaPoista
  3. Juu, oli edullista! :) Virallinen kauppa on varmaan aina halvempi kuin jälleenmyyjät, uskoisin. Tosin Tatun tuotteita voit ostaa nettikaupasta Venäjältä vain luottokortilla. Tullimaksut tulevat vain, jos tuote ylittää painorajoitukset, joita onneksi cd-levy ei mitenkään ylitä. Onnea matkaan!

    VastaaPoista