Suositut tekstit

sunnuntai 30. tammikuuta 2011

Ihanan Audrey Hepburnin ainoa lesboelokuva

Tänään Yle Teemalta tulee Kino Klassikossa klo: 18.00 draamaelokuva Huhu (The Children's Hour, USA 1961). Tositarinaan (?) pohjautuvassa elokuvassa Audrey Hepburn ja Shirley MacLaine esittävät hyviä ystävyksiä ja kämppiksiä, jotka pitävät kotonaan nuorten tyttöjen pientä sisäoppilaitosta. Yhden nuorista oppilaista väärinymmärryksen takia levittämä huhu opettajittarien välisestä rakkaussuhteesta aiheuttaa naisille kärsimystä mutta osuu samalla osittain totuuteen...


Näin itse elokuvan Teemalta jo viime keväänä. Audreyn roolihahmo on pettymyksekseni hetero tai enintään hieman biseksuaali. Shirleyn roolihahmo on taas perinteinen kärsivä ja yksinäinen kaapissa elävä lesbo, jonka kohtalo on elää onnettomana ja yksin.

Toisaalta elokuva täytyy nähdä aikakautensa kehyksissä, sillä perustuuhan se jo vuonna 1934 ensi-illassa olleeseen näytelmään, ja tuohon aikaan homoseksuaalisuuden näyttäminen oli uutta ja uhkarohkeaa. Varhaisissa lesboelokuvissa tapahtumat sijoittuvat usein tyttöjen sisäoppilaitoksiin (esim. saksalainen 1930-luvun elokuva Tytöt univormuissa), koska niissä "miesvapaissa" yhteisöissä oli todellisuudessakin jonkin verran oppilaiden välisiä ja opettajattarien välisiä rakkaussuhteita, mikä oli julkinen salaisuus. Aiheesta kertoo muun muassa Kaari Utrio tietokirjassaan Eevan tyttäret.

Huhu käsittelee hyvin ennakkoluuloja ja syrjintää - jotka eivät ole nykypäivänäkään täysin kadonneet. Audreyn roolihahmossa on hienoa siviilirohkeutta ja avarakatseisuutta. Tällaiset pioneerielokuvat ovat raivanneet tietä nykyisille Vinokinoille ja L-koodeille.


Shirley ja Audrey opettajattarina 

4 kommenttia:

 1. Tämä oli hämmentävä elokuva... Hyvä mutta kuitenkin jotenkin raivostuttava. Elokuvassa ihmisten sopulimaisuus ja joukkohysteria oli niiin ärsyttävää, varsinkin kun syy tuntui nykyihmiselle niin aiheettomalta. Samankaltaiset tapahtumat olisivat mahdollisia tietysti nykypäiväkin (huhu pilaa liiketoiminnan ja maineen). Tuli vähän mieleen Ian McEwanin Sovitus.

  Jannebet

  VastaaPoista
 2. Tai siis ehkä toisinpäin; Sovitus muistuttaa tätä ;-)

  VastaaPoista
 3. Huhun onnistuminen on juuri siinä, että se näyttää syrjinnän aiheettomuuden sekä joukkohysterian kauheuden. Siksi leffaa on "ärsyttävä" katsoa, koska se on niin totta (tai oli aikoinaan Amerikassa totta), ja se totuus on niin kauheaa. Hyytävän hieno filmi.

  Sovitus on ihana! Näin sen Paulan kanssa muutama vuosi sitten Berliinissä ja leffasaliin tuli ennen elokuvan alkua jäätelönmyyjä. :-D Sovituksessa on tosiaan sama teema siitä, kuinka ilkeät puheet ja valheet voivat pilata syyttömän elämän. Tosin Huhussa vale osuukin täysin sattumalta hieman oikeaan, ja aiheuttaa sekä tuhoa että toisaalta vapautuksen kun heterokulissit kaatuvat.

  VastaaPoista
 4. P.S. Söpöt vaaleanpunaiset korkkarit, Jannebeth!

  VastaaPoista