Suositut tekstit

torstai 20. lokakuuta 2011

Miten puhua runojen kirjoittamisesta?Olen käynyt syyskuun alusta asti kerran viikossa Kallion Työväenopistolla runokurssilla kaverini Anna-Kaisan kanssa. Kurssia vetää runoilija Jukka Koskelainen. Heti ensimmäisellä tunnilla hän mainitsi juuri ilmestyneen, runoilija Tommi Parkon tekemän kirjoitusoppaan Kirjoita runo (Avain 2011). Se on kuulemma ensimmäinen perusteellinen opas runouden kirjoittamiseen suomen kielellä.

Olen itse lukenut aikaisemmin myös (entisen runouden opettajani) Risto Ahdin Runouden kuntokoulun sekä Claes Anderssonin runo-oppaan, mutta kaipa tuo Parkon opus on sitten niitä laajempi. Mietin ensiksi, että olisin ostanut kirjan, mutta se maksaa halvimmillaan 27 euroa sekä mulla on ennestään kotona kiitettävä määrä kirjoitusoppaita. Niinpä kiltisti jonotin ja lainasin kirjan kirjastosta.

Kirjoita runo on todella kattava ja käy läpi niin runouden teorian (se oli mulle taas jo vanhaa kauraa Oriveden Opiston ja Helsingin yliopiston yleisen kirjallisuustieteen kursseilta) kuin antaa vinkkejä ja tehtäviä runojen kirjoittamiseen. Teos on kirjoitettu sujuvasti ja taidolla ja siinä on paljon runoesimerkkejä. Eipä varmaan runoudesta voi paljon tämän enempää kirjoittaa. Kirjan lukemiseen vain kannattaa varata reilusti aikaa - multakin meni siihen useampi viikko.

Kirjan loppuosa oli ehkä hyödyllisin, jos tuntee jo ennestään laajasti runouden kentän. Lopussa annetaan neuvoja kuinka laatia runoistaan kokoelma, miten ottaa yhteyttä kustantamoihin ja mihin kustantamoihin, annetaan linkkejä runoyhdistysten verkkosivuille ja kerrotaan eri runotapahtumista ja kirjoituskilpailuista Suomessa.

Jos kirjoitat runoja, niin tuo opas antaa varmasti lisää inspiraatiota ja neuvoja!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti