Suositut tekstit

torstai 27. lokakuuta 2011

"Tanssi, tanssi, tai muuten olet hukassa!" - Pina Bausch

Hej! Olin tosiaan viikonlopun lomalla Tukholmassa. Oli todella kivaa! Ihmettelenkin, kuinka edellisestä reissusta Tukholmaan (silloin Iriinin kanssa Silja Linellä) on saattanut vierähtää jo yhdeksän vuotta. Viime viikonloppu oli myös ensimmäinen kerta kun en mennyt Tukholmaan risteilyaluksella sekä olin kaupungissa (kaksi) yötä. Lentomatka Tukholmaan maksoi tarjouksessa muutaman kympin suunta sekä lentomatka kesti vain tunnin.

Matkakuviani on täällä.

Kävimme Tukholmassa katsomassa Wim Wendersin uusimman elokuvan Pina (Saksa 2011). Kyseessä on dokumentti ja muotokuva saksalaisesta koreografista Pina Bauschista (1940-2009). Enemmän kuin dokumentti kyseessä on tanssielokuva, koska kankaalla nähdään enimmäkseen tanssijoita esittämässä Bauschin huikaisevia modernin tanssin koreografioita. Oli jännittävää nähdä tanssielokuva Wim Wendersin ohjaamana, koska hänet tunnetaan parhaiten mustavalkoisista draamoistaan, kuten klassikostaan Berliinin taivaan alla (1987).


Olin vain harmistunut siitä, että Pina näytettiin tukholmalaisessa Victoria-teatterissa kaksiulotteisena. Finnkinolla elokuva näytetään kolmiulotteisena. Wendersin ohjaus onkin ensimmäisiä 3D-tekniikalla toteutettuja taide-elokuvia. Lisäksi elokuvassa puhuttiin saksaa, ruotsia ja englantia, ja tekstitys oli Tukholmassa tietysti vain ruotsiksi. Suurin osa puheesta meni siis ohitse, mutta toisaalta puhetta oli hyvin vähän. Välillä vain tanssijat kertoivat, kuinka suuri vaikutus Pina Bauschilla oli ollut heidän työskentelyynsä.

Vielä ehdit katsomaan Pinan Finnkinon teattereissa. Tämä elokuva on tulvillaan mielikuvitusta, taitoa, leikillisyyttä, elämäniloa ja ennen kaikkea kauneutta!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti