Suositut tekstit

torstai 5. toukokuuta 2011

Juhlaliputus


Erikoinen näky pysäytti eilen minut ja monet muut jalankulkijat. Ruttopuiston luona yläilmoissa liehuu erivärisiä kauluspaitoja kiinni pyykkinaruissa. Paidat toivat mieleeni eri maiden liput. Näky on hilpeä, ja nappasin siitä eilen muutaman valokuvan. En tiennyt, mitä taideteos symboloi, mutta siitä tuli mieleeni erilaisuuden juhliminen, ihmiskohtalot ja pyykkipäivä.Tänään raitiovaunussa Metro-lehteä lukiessani selvisi, että kyseessä on taiteilija Kaarina Kaikkosen installaatio. Teos juhlistaa Lönnrotinkadun ja Yrjönkadun kulmaan huomenna avattavaa Galerie Forsblomia. Galleria sijaitsi aikaisemmin Pohjoisesplanadilla.

59-vuotiaan Kaarina Kaikkosen taiteen materiaalina ovat lähes aina vaatteet kuten korkokengät tai miesten pikkutakit. Hyvin menestyneen Kaikkosen tunnetuin teos on Tie, joka oli Helsingin Tuomiokirkon portailla kesällä 2000. Portaille oli levitetty yli 3000 miesten pikkutakkia, joiden väri vaaleni ylöspäin mentäessä. Kaarinan monumentaaliset ja dramaattiset installaatiot muistuttavat usein ihmisen pienuudesta ja luonnonkatastrofeista, ja ovat yhtä aikaa koskettavia ja rauhoittavia.

Jussi Tiaisen ottama valokuva Tie-teoksesta.

3 kommenttia:

  1. Itse törmäsin kampissa jonkun aikaa sitten näitä muistuttavaan sateenvarjo-installaatioon, niitä oli viritetty jonoon ja ilmassa olivat nekin. Joskus näin myös etu-Töölössä kahden talon välissä takki-installaation, takkeja oli ripustettu useaan riviin ja ne roikkuivat kahden korkean talon välissä.

    VastaaPoista
  2. Onko kyseessä ollut sama taitelija, ainakin noiden takkien kohdalla? Punavuoren torin yllä oli myös viime kesänä (vai jo sitä edellisenä kesänä?) hauska installaatio, jossa puiden korkeudella roikkui kymmeniä avattuja valkoisia sateenvarjoja - tuli ihan mieleen Maija Poppanen.

    VastaaPoista
  3. Ken tietää, ehkä Barbiekin...Joo, samaa sateenvarjo-installaatiota ollaan oltu todistamassa, mulla on kuva siitä ja ne satskut oli valkosia.

    VastaaPoista