Suositut tekstit

keskiviikko 23. maaliskuuta 2011

Elizabeth Taylor on poissa


Huudahdin äsken ääneen kun luin Helsingin Sanomien verkkouutisen, että 79-vuotias Elizabeth Taylor on tänään kuollut sydänvaivoihin. Mikä shokki! Olen ihaillut häntä niin kauan kuin voin muistaa...

Nuori Elizabeth oli maailman sensuelleimpia ja aistikkaimpia naisia, ja hänen klassinen kauneutensa hipoi täydellisyyttä. Mielikuvani liittyvätkin aina Elizabethiin kaksi-kolmikymppisenä... Hän oli hieno ja palkittu näyttelijä, joka aloitti uransa jo 10-vuotiaana Lassie-elokuvien parissa. Hän pääsi esiintymään monissa klassikoiksi kohonneissa elokuvissa. Lisäksi Elizabeth tunnettiin elämäniloisena, sydämellisenä ja intohimoisena ihmisenä. Hän ei joutunut maksamaan supertähteydestä traagisella yksityiselämällä, vaan hän sai elää vanhaksi asti ja hänellä oli neljä lasta ja paljon ystäviä. Tosin Elizabethillä oli myös myrskyisä rakkauselämä, mistä kertovat kahdeksan avioliittoa ja jatkuva lehtien palstoilla oleminen.

Vanhojen elokuvien ystävänä itseäni riipaisi lukea yhden suosikkitähdistäni kuolemasta. Elizabeth Taylorin kanssa samassa supertähtien kastissa ovat vain toiset ikonit Marilyn Monroe, Audrey Hepburn, Katharine Hepburn ja ainoana joukosta elossa oleva 76-vuotias Brigitte Bardot.

Elizabeth Taylor
Olen nähnyt Elizabeth Taylorin elokuvista ainakin Pikku naisia, Kissa kuumalla katolla, Äkkiä viime kesänä, Kuinka äkäpussi kesytetään, Kleopatra, Kuka pelkää Virginia Woolfia? ja lapsena Kiviset ja Soraset. Monta on siis vielä näkemättä. Pitäneen katsoa digiboxillani olevat Paikka auringossa ja Nuoruuden suloinen lintu. Häpeällistä, etten ole vieläkään nähnyt Jättiläistä, joka oli samalla James Deanin viimeinen elokuva.

Elävä legenda on ikuisesti poissa. Kuitenkin hänen elokuvansa elävät ikuisesti. Mikä on sinun Elizabeth Taylorin suosikkielokuvasi?

Tämä on vaikea kysymys. Omat suosikkini ovat olleet Kleopatra, Kissa kuumalla katolla, Äkkiä viime kesänä ja Kuka pelkää Virginia Woolfia?. Ensimmäisenä mieleeni näistä tulee kuitenkin Kleopatra, jonka pääsin kolme vuotta sitten näkemään väreissä ja isolta kankaalta Orionin elokuvateatterissa. Vaikka Kleopatra (1963) oli taloudellinen katastrofi, niin siinä ei turhaan ole sen ajan elokuvahistorian kalleimmat puvut ja lavasteet. Taylor on elokuvassa kauneimmillaan ja hänen meikkinsä, kampauksensa ja pukunsa ovat häikäiseviä. Kohtalokas ja näyttävä egyptiläinen tyyli on kuin luotu Elizabethille. Kleopatra on yli kolmituntinen draama, jossa on suurta rakkautta ja tuskaa.

Cleopatra

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti