Suositut tekstit

lauantai 19. maaliskuuta 2011

Tyttöjä oudossa maailmassa

Elenan huone -näytelmä
Vielä tänä iltana tai huomenna ehtii nähdä Elenan huone -mysteerinäytelmän Q-teatterin Puoli-Q-vierailunäyttämöllä (Tunturikatu 16)! Näytelmän ensi-ilta oli keskiviikkona ja viimeinen näytös on tosiaan jo huomenna. En tosin ihmettelisi, jos tämä nähtäisiin uudestaan Pride-viikolla heinäkuussa. Esityksen on ohjannut Tiia Rantala (mm. Nakki-näytelmä) ja lavalla on seitsemän nuorta ja erinomaista näyttelijää.

Kävin eilen illalla Vilman kanssa katsomassa tämän queer-aiheisen näytelmän. Pienessä Puoli-Q-teatterissa on hyvä lava ja kunnolla jyrkästi nouseva katsomo. Se on muutenkin ihanan boheemi ja nätti teatteri. Olen viimeksi käynyt Puoli-Q-teatterissa kun opiskelin muutama vuosi sitten HEO:n Mediapajassa ja kävin Puoli-Q-teatterissa katsomassa HEO:n teatterilinjan kevätnäytelmää - ja eilenkin sattumalta törmäsin yleisössä Heo-kaveriini Inkaan. 

Elenan huone alkaa kohtauksella David Lynchin Mulholland Drive -elokuvasta (USA 2001). Mulholland Drivessähän muistinsa menettänyt kohtalokas Rita löytää suojapaikan suloisen ja naiivin Bettyn luota, ja Ritan ja Bettyn välille syntyy suhde. Elenan huoneessa vuorosanat ovat samat, mutta Bettyn nimi on Elena ja koko tilanne on pohjimmiltaan eri (saimme tämän selityksen kuulla esityksen jälkeen kaveriltamme Jasminilta, joka näyttelee Elenan huoneessa). Nyt Elena on tappanut tyttöystävänsä ja itsensä. He kohtaavat toisensa kuoleman jälkeisessä limbotilassa.

Mulholland Drive
Elenan tarina on vain yksi osa näytelmää, joka koostuu irrallisista kohtauksista. Musikaalinumerot ovat parhaimmistoa, samoin kuin Kimmo Alakunnaksen hieno drag queen -muodonmuutos. Kyseessä on mysteerinäytelmä, jonka ei kuulu heti aueta katsojille. Näytelmä ei tosin tarjoa paljonkaan lesbistä ainesta.

Jos tykkää absurdista teatterista, niin Elenan huone varmasti uppoaa. Tunnistin itse monta tarinaa neuvostoliittolaisen Daniil Harsmin (1905-1942) Sattumia-kirjasta, joka sisältää lyhyita absurdeja ja koomisia pikkutarinoita. Vilma totesi, että näytelmä toi jotenkin mieleen Krzysztof Kieslowskin hienon ja salaperäisen elokuvan Veronikan kaksoiselämä (Puola 1991). Tänään huomasimme esitteestä, että Veronikan kaksoiselämä on yksi näytelmän innoittajista. Elokuva on esitteen mukaan saanut vaikutteita myös David Lynchin elokuvista Inland Empire ja Lost Highway sekä siinä on käytetty Tuuve Aron tekstejä. Näytelmässä on lynchmäisen uhkaava ja arvoituksellinen tunnelma.

Elenan huone
Elenan huone 
la 19.3. klo 19.00
su 20.3. klo 15.00 ja 19.00
Liput 7 / 10 euroa
varaus: elenanhuone@gmail.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti