Suositut tekstit

torstai 8. joulukuuta 2011

Lolan täytyy vaihtaa juoksuksi


Katsoin eilen Britannian Amazonista tilaamani elokuvan And Then Came Lola (USA 2009). Kyllä, löysin tämänkin elokuvan mahtavan brittiläisen Peccadillo Picturesin kautta.

Leffan nimi viittaa tietysti saksalaisen Tom Tykwerin kulttielokuvaan Juokse Lola! (Lola rennt, Saksa 1998), joka näköjään tunnetaan myös rapakon toisella puolella. Näiden kahden elokuvan välillä on tosin 11 vuotta. Lainasin kesällä kirjastosta Juokse Lola! -elokuvan, koska en muistanut, että olen jo nähnyt sen vuosia sitten...

Tarinassa on siis kolme vaihtoehtoista versiota, joista tietysti kahdessa ensimmäisessä päähenkilö epäonnistuu. Molemmissa elokuvissa ideana on, ehtiikö Lola lyhyessä ajassa hoitaa ongelman pois päiväjärjestyksestä. Pienet muutokset Lolan toiminnassa muuttavat lopputulosta dramaattisesti. Samalla nähdään nopeita leikkauksia Lolan kadulla kohtaamien ihmisten elämästä. Molemmissa elokuvissa tyyli vaihtuu välillä veikeäksi animaatioksi.


Juokse Lola! -elokuvassa Lola yrittää 20 minuutissa hankkia poikaystävälleen 100 000 saksan markkaa, koska poikaystävä on hukannut rikollisjoukon rahat, joten poikaystävän hengenmeno on lähellä. Feministisessä elokuvassa nainen on aktiivinen ja kekseliäs sankari, joka pelastaa pulaan joutuneen miehen.

And The Came Lola -leffassa miljöönä on kesäinen San Francisco. Lola on aina myöhässä oleva valokuvaaja, jolla on uusi tyttöystävä Casey. Casey odottaa baarissa italialaisen, kuuman ex-tyttöystävänsä kanssa, tuoko Lola hänellä puolen tunnin sisällä valokuviensa printit, jotta Casey voi näyttää ne eksälleen, jonka kanssa hän suunnittelee isoa työprojektia. Lola yrittää pelastaa sekä parisuhteensa että uransa.

saksalainen versio vuodelta 1998
And Then Came Lola on sympaattinen, hauska ja viihdyttävä. Ja kaikki tytöt ovat todella hyvännäköisiä. Lisäksi leffa käsittelee parisuhteita nokkelasti. Virkistävää on se, että kaikki sivuhenkilötkin ovat homoja. Monissa heteroleffoissahan kadullakin vastaan kulkevat parit ovat nais-mies-pareja, mutta tässä elokuvassa on kiinnitetty huomiota siihen, ettei sorruta sovinnaisuuksiin ja tavalliseen hetero-oletukseen.

Ja hei, tässä on vihdoinkin sellainen lesboelokuva, jossa ei ole kolmantena pyöränä / kilpakosijana miestä!

Tuntuu muuten, että USA:ssa ja Britanniassa on viime vuosina tehty paljon nimenomaan lesboyleisölle suunnattuja (aika kevyitä) lesbisiä romanttisia komedioita. Nämä elokuvat nähdään lähes aina vain gay-elokuvafestivaaleilla ja DVD:nä. Yleensä sekä ohjaajat / käsikirjoittajat että näyttelijät ovat lesboja. Mainittakoon, että And Then Came Lola'n on ohjannut naispari, Ellen Seidler ja Megan Siler.

Elokuvan pariskunta Lola (Ashleigh Sumner) ja Casey (Jill Bennett)

2 kommenttia:

  1. Minusta tämä leffa oli tosi ärsyttävä, näin sen tuossa kaksi kuukautta sitten.
    Jotenki Lolan henkilöhahmo ja muutenki.. uhhhh hyrrr :<

    VastaaPoista
  2. Heh, mikäs leffassa ärsytti?


    Mä tykkäsin elokuvasta, vaikka jotkin kohdat siinä olivat turhan alleviivattuja tai perinteisiä ja kliseisiä. Mutta pirteä romanttinen komedia!

    VastaaPoista