Suositut tekstit

sunnuntai 6. marraskuuta 2011

"Ollako subjekti vai objekti?"

Nyt kun kerrankin ehdin kirjoittaa, niin tässä tulee vielä päivän kolmas blogiteksti.


Kävin tämän viikon tiistaina ystäväni Jasminin kanssa Töölön torilla yhdessä suosikkikahvilassani Café Tin Tin Tangossa ja Q-teatterisssa katsomassa Saara Turusen näytelmän Broken Heart Story.

Teatterin kotisivuilla tiivistetään hyvin näytelmän juoni: "Broken Heart Story on tarina taiteesta ja rakkaudesta. Näytelmä syventyy kysymyksiin identiteetistä, valinnoista ja siitä miten elää tullakseen onnelliseksi. Esitys rakentaa omalaatuisen maailman eeppisen ja absurdin kerrontatavan ympärille. Haikean tarinan seassa kuplii huumori ja kevyt ote suuriin kysymyksiin."

Naisellinen kaunotarsielu ja miehekäs kirjailija
Näytelmä on feministinen, niin kuin kuulemma Saara Turusen tekstit ja ohjaukset aina ovat. Lisäksi se on hyvin tiivis: vain puolitoista tuntia ilman yhtään väliaikaa. 

Päähenkilö on viiksekäs naispuolinen kirjailija (Elina Knihtilä), joka haluaa kirjoittaa vakavan romaanin, mutta hän ei pysty enää kirjoittamaan, koska on kadottanut hupakkomaisen, romanttista rakkautta etsivän sielunsa (Laura Birn).  Näytelmä pohtii, pitääkö valita taiteen ja rakkauden väliltä, ja kuinka yhdistää työ ja rakkaus sekä naisellisuus ja vakavasti otettavuus. Tarinan moderni nainen epäonnistuu, valitsee hän sitten rakkauden tai työn.

Teemat olivat todella kiinnostavia, hahmot hassuja ja lavalla hyödynnettiin kekseliäästi livevideokuvaa. Miinusta siitä, että esitys oli makuuni liiankin absurdi ja jätti siksi välillä vähän tyhjän päälle. Kun kissaa esittää lavalla popcornia sylkevä tyttö, niin käsikirjoittajan ajatusta ei enää tavoita... Välillä meni siis vähän kikkailun puolelle. Kuitenkin ennen kaikkea raikas ja tyttövoimaa huokuva esitys. 

Mainio yksityiskohta on se, että sielu muistelee (ironisesti) sitä, kuinka ihaili lapsena romanttista komediaa Pretty Woman (1990). Kyseinen elokuvahan on täysin käsittämätön hitti, koska se on niin epäuskottava ja naisia halventava aikuisten satu: Julia Robertsin esittämä hyväsydäminen, hupsu ja kaunis prostituoitu (maailman käytetyin naishahmo miesten kirjoittamissa romaaneissa ja elokuvissa) pääsee naimisiin rikkaan liikemiehen (Richard Gere) kanssa, ja entisestä prostituoidusta tulee näin onnellinen kotivaimo...


3 kommenttia:

  1. Hei Elisa, olisin lähettänyt sinulle kutsun tapahtumaan, jos blogissasi olisi ollut yhteystietosi!

    VastaaPoista
  2. Ah, kiitos! Kuka tämä ystävällinen sielu on? ;) Täytyisi varmaan laittaa yhteystietoni blogiini, hyvä idea...

    VastaaPoista
  3. No lisäsin nyt sähköpostiosoitteeni profiiliini, tulevia mahdollisia yhteydenottoja varten...

    VastaaPoista