Suositut tekstit

tiistai 29. marraskuuta 2011

Apinatytöt vikeltävät suoraan sydämeen


Ja nyt päivän kolmas postaus!

Kävin nimittäin eilen ystäväni Niinan kanssa katsomassa Kino Engelissä elokuvan Apinatytöt (Apflickorna / She Monkeys, Ruotsi 2011) sekä uudistuneessa Café Engelissä. Café Engelin tunnelmallinen pianohuone on poissa, mutta tarjoilu oli todella ystävällistä. Oli hauskaa tilata vanhahtavasti "kuumaa suklaata" ja katsella ikkunasta Senaatintorilla tuulessa tanssivaa joulukuusta.

Lisa Aschanin esikoisohjausta Apinatyttöjä on sanottu feministiseksi länkkäriksi. Trillerimäinen elokuva kertoo seksuaalisuuden heräämisestä ja teini-iän raadollisuudesta. Pääosassa ovat kaksi ruotsalaista teinityttöä, jotka harrastavat vikellystä eli hevosakrobatiaa, ja ystävystyvät lajin tiimoilta. Klassisessa asetelmassa kaunis, kunnianhimoinen ja itsevarma Cassandra opettaa ujoa ja vaatimattomampaa Emmaa. Tyttöjen välinen suhde on kuitenkin jatkuvassa muutoksessa ja sisältää valtapelejä. Emman ja Cassandran välillä on seksuaalista jännitettä ja ihastusta. Apinatyttöjen (nimi tulee varmaan tyttöjen fyysisestä notkeudesta) on sanottu rikkovan tabuja, millä tarkoitetaan kenties juuri tyttöjen ihastusta toisiinsa sekä Emman päiväkoti-ikäistä pikkusiskoa Saraa, joka uskaltaa ajatella itsenäisesti ja jonka seksuaalinen käytös taas hämmentää ja häiritsee ympäristöä.

Elokuva on omaperäinen ja aiheet kiinnostavia. Liputan aina elokuville, joissa pääosissa ovat tytöt ja aiheena lesbous... Oli myös mukavaa, että elokuvaan valitut tytöt olivat kerrankin toki nättejä mutta arkisia ja luonnollisia, eivät mitään barbieita. Miinusta antaisin siitä, että leffa on niin pienimuotoinen, hidastempoinen ja vähäeleinen, ja että loppujen lopuksi siinä ei tapahdu paljon.

Mutta tällaisia feministisiä elokuvia tytöistä kaivataan aina! Kyllä Ruotsissa osataan - mieleeni tulevat esimerkiksi myös Fucking Åmål ja Hip hei Hutsu... Mutta miksi leffateatterin yleisössä oli eilen vain naisia? Eikö poikia ja miehiä kiinnosta yhtään elokuvat, joissa pääosassa ovat tytöt?


Cassandra eli näyttelijä Linda Molin

Sara keikistelee bikineissä

2 kommenttia:

  1. Oon huomannu sen, että oikeesti näin ylleistettynä, miehiä ei kiinnosta elokuvat joissa naiset on pääosassa. Tommoset leffat on "niin tyttöjen elokuvia". Mua pännii.

    VastaaPoista
  2. Joo, tylsää. Tuosta on kirjoitettukin paljon, että elokuvat ja animaatiot, joissa on pääosassa tyttö / tyttöjä, ovat "naistenelokuvia". Jos taas pääosassa on poika, niin kyseessä on "kaikkien elokuva".

    VastaaPoista