Suositut tekstit

maanantai 20. helmikuuta 2012

"Jos vaginasi pukeutuisi, mitä sillä olisi päällään?"

Anteeksi hyvät lukijani, että olette saaneet odottaa!! Innostukseni bloggaamiseen tyssäsi hetkeksi sekä olen ollut paljon menossa, joten kirjoittamiselle ei ole tuntunut jäävän aikaa. Lisäksi paluuni Facebookiin on verottanut aikaani muulta nettikirjoittamisilta...

Tiesittekö, että viime viikon ystävänpäivä oli myös V-Day ("Stop violence against women and girls")? Päivää on kansainvälisestä juhlistettu lukemalla yhdysvaltalaisen feministin ja näytelmäkirjailija Eve Enslerin 1990-luvun lopulla kirjoittamia Vaginamonologeja. Ensler keräsi sadoilta naisilta Yhdysvalloista, Euroopasta ja Afrikasta heidän kertomuksiaan seksuaalisuudestaan ja sukupuolestaan. Vaginamonologeja on käännetty 48 kielelle ja se on esitetty yli 140 maassa. Monologit kertovat seksistä, seksuaalisuudesta, itsetunnosta ja itsetuntemuksesta, synnytyksestä, raiskauksista, ympärileikkauksista ja kasvamisesta tytöstä naiseksi. Ne ovat hauskoja, koskettavia, ällistyttäviä ja aitoja tarinoita.Kimmokkeen hankkeelleen Ensler sai kun hän kuuli kiireisestä bisnesnaisesta, joka sanoi, ettei hänellä ole koskaan aikaa ottaa käsipeiliä käteensä ja katsoa vaginaansa. Lisäksi Ensler oli itse joutunut lapsena isänsä seksuaalisesti hyväksikäyttämäksi, minkä takia hänellä ei aikuisena ollut kosketusta omaan seksuaalisuuteensa eikä hän halunnut edes ajatella sukupuolielimiään. Ensler tajusi, että moni nainen ei koskaan ole nähnyt omaa vaginaansa ja että jo sana vagina herättää häpeää ja sen sanomista ääneen kierretään kaikin tavoin. Vaginaan on myös kautta historian liittynyt paljon haitallisia tabuja ja mielikuvituksellisia uskomuksia.

"Minä sanon sen [vaginan], koska uskon että mitä me emme sano, sitä me emme näe, tunnusta tai muista. Mitä me emme sano, siitä tulee salaisuus, ja salaisuuksista syntyy usein häpeää, pelkoa ja myyttejä. Sanon sen, koska haluan jonakin päivänä sanoa sen luontevasti, vailla häpeää ja syyllisyyttä."
Eve Ensler, VaginamonologejaKävin ystävänpäivänä ystäväni Katin kanssa kahvilla Rytmissä sekä Hämeentielle muuttaneessa KokoTeatterissa katsomassa Vaginamonologeja-esityksen. Kokoteatteri järjestää kyseisen esityksen aina ystävänpäivänä. Lavalla oli puoliympyrän muodossa joukko kuuluisia suomalaisia naisia, jotka jokainen vuorollaan lukivat yhden käsikirjoituksen monologin. Sekä lavalla että yleisössä olikin paljon tuttuja. Oli vaikuttavaa, kuinka niin riisuttu esitys voi olla niin vangitseva! Esitys oli ylistys tarinoiden voimalle sekä naiseudelle. Lavalle nousi lopuksi myös Pro-tukipisteen Jaana Kauppinen, joka puhui prostituoitujen oikeudesta työhönsä ja ihmisarvoon.Lainasin viime viikolla kirjastosta Vaginamonologeja (2001), joka ohuena kirjana sisältää vain osan Enslerin keräämistä tarinoista. Monet kirjan tarinoista luettiin myös jo esityksessä. Kirjassa on muuten muutamia hienoja lesbotarinoita. Enslerillä itsellään on myös nykyisin naispuolinen elämänkumppani.

Kirjassa todetaan myös vaginafaktoja, kuten että klitoris on ainoa ihmisruumiin elin, jonka tarkoitus on tuottaa vain nautintoa. Lisäksi kerrotaan, että miljoonien tyttöjen ympärileikkaus Afrikassa vastaa sitä, että pojalta leikattaisiin pois suurin osa peniksestä tai se poistettaisiin jopa kokonaan. Yksikään kulttuuri ei suostuisi moiseen, mutta tyttölapsia sen sijaan saa silpoa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti