Suositut tekstit

sunnuntai 29. tammikuuta 2012

Nainen, olet hysteerinen!Välillä tuntuu, kuin eläisin jo kuin eläkeläinen (jos bilettämistäni ei oteta mukaan)... Vahvistin tätä tunnetta menemällä torstaina elokuviin päivänäytökseen. No, ensi viikolla alkaa uusi työni Seurella, joten eläkeläispäiväni ovat pian ohitse. Kävin siis katsomassa Niinan kanssa elokuvan Hysteria (Iso-Britannia 2011).

Nyt olisi tietysti ollut ajankohtaisinta käydä katsomassa Oscar-ehdokkaina olevia elokuvia, mutta oli tämäkin hyvä valinta. Hysteria on romanttinen komedia, joka perustuu tositapahtumiin. Se kertoo hieromasauvan keksijästä, nuoresta modernista lääkäristä viktoriaanisessa Lontoossa. Rakastan pukudraamoja ja Lontoota, joten elokuva oli visuaalisesti oikein nautittava. Lisäksi se on kevyen feministinen. Leffa on siis kantaaottava mutta romanttisen komedian tarjoamissa puitteissa. Välillä sitä kaipaa tuollaisia valoisia elokuvia, jotka kertovat ongelmista, mutta sisältävät myös rakkautta ja hupsuttelua. Hysteria kuvaa lisäksi aikakauden köyhien rankkoja oloja ja sitä kuinka parempiosaiset ylimielisesti tuomitsivat köyhät vain laiskoiksi, jotka eivät apua tarvitse.


Olen aikaisemminkin tutustunut viktoriaanisen ajan "hysteria-tautiin", jonka uskottiin vaivaavaan jopa puolta englantilaisista keski- ja yläluokan naisista. Naiset tuomittiin vaikeiksi ja sairaiksi, vaikka todellisuudessa heidän kiukuttelunsa ja ahdistuksensa syynä oli turhautuminen sekä elämään sovinnaisina kotirouvana ilman omaa uraa että aviomiehiin, jotka eivät osanneet rakastella kunnolla tai harrastivat vaimojensa kanssa seksiä liian harvoin. Lääkärit lääkitsivät hysteriaa (tämä on aivan totta ja tarinan uskomattomin kohta) runkkaamalla naisia! Siinä ei edes nähty mitään seksuaalista, koska eiväthän siveät naiset voi tuntea seksuaalista mielihyvää, vaan kyse on vain hermojen reaktioista ärsytykseen... Tämän sokeuden vuoksi hieromasauvoja voitiinkin niiden keksimisen jälkeen tarjota kunnollisille naisille kotihoidoksi. Lopputekstien aikana näytetään kuvia eri vuosikymmenien hieromasauvoista, jotka ovat monet nykynäkökulmasta hyvin hupaisia.P.S. Rahapulani takia tämän viikkoinen Docpoint jäi multa tänä vuonna kokonaan väliin!!! Ei siis ole tulossa Docpoint-päivitystä. Tämä oli lähes 10 vuoteen ensimmäinen kerta kun en käynyt Docpointissa. Onneksi tosin YLE Teema näyttää useita festareiden elokuvia heti jo näin alkuvuodesta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti