Suositut tekstit

perjantai 24. helmikuuta 2012

Vivica Bandler sanoi sen parhaiten

”Minun ainoana kompassinani on ollut se, että minä pidän ihmisistä.” Vivica Bandler

Kävin jälleen rakkaalla Kaapelitehtaalla, tällä kertaa pitkästä aikaa Teatterimuseossa. Kävin eilen katsomassa siellä Viva Vivica! -näyttelyn ystäväni Viljan ja tämän Sampo-vauvan kanssa. Kahvittelimme tietenkin jälkikäteen Hima&Sali -kahvilassa, jossa on muuten miellyttävän edullinen hintataso - ja herkullisia paksuja suklaakeksejä.

Verkkosivujen sanoin: "Näyttely kertoo suomalaisen teatterin voimanaisesta, legendaarisesta kulttuuripersoonasta Vivica Bandlerista (1917–2004) ja tämän elämäntyöstä rohkeana ohjaajana, kekseliäänä teatterinjohtajana ja ennakkoluulottomana tiennäyttäjänä."

Näyttely vaikutti aluksi turhan vaatimattomalta, pieneltä ja jopa tylsältä, kun se koostuu enimmäkseen isoista julisteista, joissa on valokuvia Vivicasta ja tekstiotteita hänen elämäkerrastaan. Kuitenkin kun teksteihin tutustui, niin ne olivat voimaannuttavia, hauskoja ja naulan kantaan sanottuja. Näyttelyssä on myös videokuvaa ja muutamia Vivicalle kuuluneita esineitä ja vaatteita sekä Lilla Teaternin rekvisiittaa. Vivica oli siis Lilla Teaterinin perustaja ja johtaja. Olen käynyt Lillassa itsekin pari kertaa katsomassa suomenkielisiä näytelmiä.

Vivica Bandler vaikuttaa olleen itsevarma, avoin, persoonallinen, kulturelli, aikaansaava ja ystävien kesken pidetty ihminen. Vivica muuten opiskeli yliopistossa agronomiaa, varmaan maaseututaustansa vuoksi, ja oli teatterin alalta itseoppinut.

Kuka osaa muuten sanoa, mikä oli hänen ja Tove Janssonin suhteen laatu? Olen lukenut, että Tove oli hyvin ihastunut Vivicaan, mutta oliko Vivica kiinnostunut Tovesta muuten kuin läheisenä ystävänä? Ainakin Vivica meni miehen kanssa naimisiin. Tove omisti Vaarallinen juhannus -muumikirjan Vivicalle, ja siinähän seikkaillaan teatterin maailmassa. Vivica taas vei muumit Lilla Teaternin lavalle.

Näyttely on Teatterimuseon Studioissa 10.2.–3.6.2012.

Valokuviani näyttelystä:


Vivica näytti monissa kuvissa hyvin androgyyniltä.

Muumi-näytelmän suloiset piirustukset!

Vivican lemmekkeitä sanoja Tovelle


Teatterimuseossa on jännittävät lamput kuin sukeltajan kypärät.


Valkea neito ratsullaan... Tämä on ehkä oudoimpia minusta otettuja valokuvia, mutta kiusaus oli liian suuri.

Vilja ja Sampo Teatterimuseossa

1 kommentti:

  1. Tämän päivän Hesari vastasikin kysymykseeni jutulla "Ihminen Vivica Bandler". Vivica ja Tove Jansson olivat vähän aikaa rakastavaisia ja elinikäisiä ystäviä. Muumilaaksossa heitä edustavat Tiuhti ja Viuhti.

    VastaaPoista