Suositut tekstit

lauantai 19. helmikuuta 2011

What if God was one of us


Luin tänään loppuun ranskalaisen Marc-Antoine Mathieun mustavalkoisen sarjakuva-albumin Jumala itse (Like 2011, Dieu en personne, 2009). Sain albumin ilmaiseksi Liken kevään kirjojen esittelytilaisuudesta ravintola Martassa muutama viikko sitten, ja näin heti, että tässä on kiinnostava tarina. 

Sarjakuvassa Jumala inkarnoituu maan päälle tavallisena ihmisenä, joka tosin kykenee ihmetekoihin. Hänestä tulee hetkessä maailman suosituin julkisuuden henkilö. Pian kuitenkin innostus muuttuu myös vihaksi, koska mikään ei muutu Jumalan saavuttua: maailma on yhä epäoikeudenmukainen paikka. Jumalaa vastaan nostetaan satoja oikeusjuttuja. 

Miten herkullinen, kunnianhimoinen ja innostava aihe! Tarina käsittelee uskontoa, muttei ole uskonnollinen. Näin ateistinakin tarina oli mielenkiintoinen, sillä se käsittelee olemassaolomme ja elämäntarkoituksemme peruskysymyksiä. En tiedä, onko lukukokemus uskovaiselle vieläkin vavisuttavampi, luultavasti. 

Sarjakuvan muoto on kevyt, vaikka aihe onkin aika raskas. Tarina tarjoaa niin oivalluksia, pohdittavaa kuin ahdistavia, kiehtovia ja vaikeita ikuisuuskysymyksiä. Kirjassa ei muuten kertaakaan näytetä Jumalan kasvoja, mikä on ihan hyvä ratkaisu, koska kuinka piirtää kasvot kaikkivaltiaalle... Tosin kuvista käy silti selvästi ilmi, että on päädytty perinteiseen, patriarkaaliseen ratkaisuun, jossa Jumala on pitkähiuksinen ja parrakas vanhempi mies. Kirjassa ei myöskään käsitellä muihin uskontoihin kuuluvien ihmisten reaktioita kristillisen Jumalan maan päälle saapumiseen.

Mathieu on perusteellisesti pohtinut, mitä kaikkea Jumalan ilmestyminen nykypäivänä aiheuttaisi, esimerkkeinä visailuohjelmissa vierailut, loputon määrä oheiskrääsä ja suuret määrät bestseller-kirjoja ja taidenäyttelyitä Jumalasta. Lisäksi kirjassa ihmiset alkavat selvästi jäljitellä Jumalan ulkoista tyyliä eli miehet kasvattavat pitkät hiukset ja parran. Ennen kaikkea Jumalan saapumista pohtii mainostoimisto, joka luo maan päälle saapuneelle Jumalalle imagoa. Sarjakuvan loppu sisältää yllättävän täyskäänteen, joka asettaa eksistentiaaliset kysymykset uusiksi.

P.S. Voit muuten voittaa Jumala itse -sarjakuvan itsellesi osallistumalla Liken verkkosivuilla kilpailuun.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti