Suositut tekstit

lauantai 30. huhtikuuta 2011

”You look stunning, babe.”

Hänen Kuninkaallinen Korkeutensa Cambridgen herttuatar Catherine Middleton
En ole rojalisti enkä häähullu, mutta rakastan isoja spektaakkeleja, jollaiset myös eiliset kuninkaalliset häät olivat. Oli myös kiinnostavaa seurata reaaliajassa tapahtumaa, joka jää historiankirjoihin ja jonka kuvista tulee ikonisia.

Viihdespektaakkelin äärellä sai liikuttua, iloita, ihastella, päivitellä ja hämmästyä. Kirkollinen osuus virsineen ja rukouksineen oli vähän tylsä ja vanhoillinen, koska en ateistina ole yhtään kirkollisten juhlien ystävä, mutta toisaalta vihkiminen oli koskettava niin kuin aina häissä. Oli myös hupaisaa lukea lehdistä pikkutarkkoja yksityiskohtia kaikesta häihin liittyvästä. Kaikki oli otettua huomioon mediassa, kuten useat palkatut ammattimaiset huuliltalukijat, jotka onnistuivat selvittämään senkin, mitä kirkossa puhuttiin kun me katsojat näimme vain liikkuvat huulet (kuten tuo otsikossani oleva Williamin kommentti Katelle).

lontoolaisia hääkatselijoita jotka tuovat mieleen Liisa Ihmemaan sotilaat
Oli kutkuttavaa tietää seuraavansa samaa tapahtumaa yhdessä kahden miljardin muun televisiokatsojan kanssa. Sellainen luonnollisesti tuntuu kansoja yhdistävältä kokemukselta. Hääreitin varrellakin Lontoossa oli uskomaton määrä katselijoita, puoli miljoonaa, joka määrä näytti ylhäältä kuvattuna muurahaislaumalta. Oli mukavaa seurata kerrankin iloista uutistapahtumaa, jossa juhlitaan rakkautta. Samalla sai ihastella limusiineja ja satukirjakuvitukset mieleen tuovia hevosvaunuja sekä tietysti kauniiden naisten kalliita design-muotimekkoja ja hattuja.
Nuo karvahatut, hih! Eilinen paraati oli hieno.
Kävimme Vilman kanssa eilen ensiksi Kakkugalleriassa ostamassa hääkatsomoon sopivat leivokset sekä hankimassa lounasta. Hassua, kuinka tunnit menivät kuin siivillä katsoessa häähumua! Ja heti häiden jälkeen seurasimme toista kaunista liihottelua eli naisten luistelukisoja Moskovassa.

Katen tyrmäävän kaunis iltapuku iltajuhlassa

hattuja, hattuja!


Spaissari! Raskaana oleva Victoria Beckham

torstai 28. huhtikuuta 2011

Hampurilaisia ja smoothieita - ja vappuflunssaa

Kerrottakoon näin vapputunnelmissa herkullisia ruokauutisia: Vegemesta juhlii vappuna avajaisiaan Punavuoressa, Pikku-Roballa poliisiasemaa vastapäätä! Siitä tulee ekologisempi kilpailija läheisille McDonaldsille ja Hesburgerille. Kaiken lisäksi Roban Vegemesta on kesäaikaan perjantaisin ja lauantaisin auki 24h! Jee jee. Täydellinen yöpalapaikka baari-illan jälkeen, heh. Ehdin jo talvella luoda riippuvuussuhteen Vaasankadun Vegemestaan, joten nyt voin helpommin jatkaa koukussa olemista.

Vegemestan Piraatti-hampurilainen soijapihvillä
Mitä tulee vappuun, niin nyt on ilmaantunut lauantaille jo yhdet illanistujaiset ja yhdet bileet, joiden jatkot ovat puistojuhla Vallilan Tangossa. Lisäksi vappupäiväksi on kavereiden tuparit. Ainoa mutka matkassa on se, että heräsin eilen todella nuhaisena... Nyt olen vain hytissyt horkassa, kuluttanut sata nenäliinaa ja ollut aivan poikki. Tylsää. Tosin olen ollut onnekas siinä mielessä, että olin terveenä viime viikon Turun reissun ajan ja että en tätä nuhaa ennen ollut sairaana vuoteen. Viimeksi olin kipeänä viime vappuna - historia toistaa itseään. Nyt mun pitää tosin tehdä kiireellistä oikolukutyötä kipeänä, vaikka mieluummin vain makaisin peiton alla ja katsoisin piirrettyjä. Tosin huomenna päivällä aion joka tapauksessa pitää pienellä porukalla kuninkaalliset häävalvojaiset kera leivosten ja aivastusten. 

Vapputunnelmaa vuodelta 2009
Toinen ruoka-asia on se, että olen vihdoinkin tämän viikon alussa tehnyt itse smoothieita Vilman kanssa. Olen aikaisemmin käyttänyt sekoitintani vain sosekeittojen tekoon. Hyväksi reseptiksi osoittautui makea karpalo-hunajasmoothie, jonka ohjeen löysin netistä MTV3:n Activian-sivulta.

"Karpalo-hunajasmoothie


Nauti herkullisia Activia-reseptejä!
2 dl maustamatonta jogurttia
50 g jäisiä tai tuoreita karpaloita
1 dl karpalomehua
3 rkl hunajaa

Sekoita ainekset tehosekoittimeen ja sekoita täydellä teholla, kunnes juoma on sileää. Makeuta lisää tarpeen mukaan ja lisää myös mehua ohentaaksesi juomaa."

Teimme myös eilen puistolounaaksi ruokaisemman smoothien. Tosin täytyy myöntää, että meillä on vielä totuttelemista ei-makeiden smoothieiden juomisessa... Alla oleva kokeilumme on tosin todellinen vitamiinipommi! Hedelmät ja jogurtti kannattaa ensiksi säilyttää jääkaapissa, jotta juomasta tulee kylmä.
Pilko tehosekoittimeen appelsiinia, avocadoa, banaania ja persiljaa. Lisää lopuksi desilitra maustamatonta jogurttia, jos haluat juomasta pirtelömäisen.

sur sur sur
Tiedätkö jonkun hyvän smoothie-ohjeen? :)

maanantai 25. huhtikuuta 2011

Valaiden laulun arvoitus

kaunis kirjankansi
Luin tänään puistonpenkillä istuessani loppuun Saara Henrikssonin (s. 1981) esikoisromaanin Moby Doll (Into Kustannus, 2011). Kyseessä on yhteiskunnalliseen, poliittiseen ja kansalaisaktivismi tietokirjallisuuteen keskittyvän kustantamon ensimmäinen julkaistu romaani. Henrikssonin romaani sopii hyvin Inton arvomaailmaan, koska kirjassa seikkailevat muun muassa biologi ja kansalaisaktivistit ja ollaan valaanpyyntiä vastaan.

Romaani kertoo valaista ja musiikista. Tarinassa nuori helsinkiläinen musiikinopiskelija Jenny lähtee Norjan Jäämerelle tutkimaan valaiden laulua. Jennyä seuraa hänen muutaman vuoden takainen ex-miesystävänsä Jokke, joka on työnarkomaani virkamies ja yhä salaa ihastunut Jennyyn. Kuten kirjan takakansi kertoo, Moby Doll käsittelee saavuttamattoman kohteen metsästystä mutta myös kommunikaation mahdollisuutta ja musiikin voimaa.

Pidin kirjan hyvin omaperäisestä aiheesta. Realistisesti alkavassa romaanissa on jännittävällä loppupuolella science fiction -piirteitä. Vähän alle 200 sivuinen kirja on nopea lukea. Sujuvasti etenevää tarinaa lukiessa oppii myös paljon valaista. Nimi Moby Doll viittaa sekä Herman Melvillen kuuluisaan tiiliskiviromaaniin Moby Dick (1851), jossa merikapteeni yrittää pyydystää valkoista valasta, että todelliseen Moby Doll -nimiseen miekkavalaaseen, joka vuonna 1964 oli ensimmäinen vangittu elävä miekkavalas - ja nimestään huolimatta uros.

Perjantain Helsingin Sanomissa oli Antti Majanderin arvio Saara Henrikssonin romaanista, ja arvion voi yhä lukea verkkolehdestä. Lisäksi voi tutustua esikoiskirjailijan kirjallisuusblogiin Margaret Pennyn muistikirja, jossa voi osallistua kisaan ja voittaa romaanin itselleen.

sunnuntai 24. huhtikuuta 2011

"Let's go to the giftshop first."

Turun kulttuuripääkaupunkivuoden nimikko leivos ja wiener
Pyhiinvaellusmatka Turun kulttuurikohteisiin on nyt takana. Oli hauskaa ja inspiroivaa! Kulttuuripääkaupungissa riitti sitä luvattua kulttuuritarjontaa, ja kaikki paikat olivat vielä kätevästi kävelymatkan päässä toisistaan. Lisäksi herkuttelimme itsemme soikeiksi ravintoloissa ja kahviloissa. Paikallinen homoelämäkin näytti virkeältä, ainakin sateenkaariväen kahvila-kirjakaupan ja yökerhon väkimäärän perusteella. Oli kivaa kokea itse homopaikkoja, joista olen aikaisemmin vain kuullut turkulaisilta tutuilta.

Suosikkini kohteista olivat vanhaan tehtaaseen vain täksi vuodeksi tehty iso Logomo-taidekeskus (olin epäillyt Tuli-näyttelyn olevan Logomon näyttelyistä tylsin, mutta se olikin kaikista kiinnostavin, vähän kuin Heurekan näyttelyt, joissa saa itse kokeilla kaikenlaista) ja mielikuvitusta kutkuttavat vanhat rakennukset eli Turun linna, apteekkimuseo ja Qwenselin talo. Lisäksi museoiden ja Wanhan kauppakeskuksen kaupat olivat oikeita aarreaittoja ja runsaudensarvia, ja kaikenlaista söpöä ja kiintoisaa tavaraa tarttui mukaani. Esimerkiksi mainioita olivat Judith Henryn taidemuseoissa vierailijoista ottamat valokuvat ja samalla ylöskirjaamat tuntemattomien taidemuseoissa suustaan päästämät tutun kuuloiset hassut lauseet.

Olen yllättyneen iloinen siitä, että ehdimme nähdä kaiken suunnittelemamme. Ainoastaan Wäinö Aaltosen museo olikin pääsiäisen ajan kiinni (siellä olisi ollut näyttely "Vesi - Tunteita ja aistimuksia"), mutta korvasimme sen sitten arkeologis-historiallisella ja nykytaiteen museolla (jännittävä yhdistelmä). Kummallinen eroavaisuus oli se, että mun jalat olivat museokävelyistä aivan muussia, mutta Vilman jaloissa ei kuulemma tuntunut ollenkaan! Jalkojen kivistyksen lisäksi hermojani kiristivät valuvat sukkahousut (tuntuu olevan mahdoton tehtävä löytää istuvia sukkiksia), kartan kanssa seikkailu sekä viileä sää torstaina ja perjantaina päivällä (perjantaiaamuna satoi ja unohdimme molemmat sateenvarjomme hotellihuoneeseen...) ja että onnistuin repäisemään 20 euron setelini kahtia... Onneksi vältyimme suuremmilta kommelluksilta.

Lähdin Vilman kanssa junailemaan Turkuun torstaina aamupäivällä ja palasimme Helsinkiin junalla eilen illalla kymmeneltä. Tänään olen viettänyt sukulaispääsiäisjuhlaa.
 
Tässä pääpiirteet matkaohjelmastamme:

Torstai

Turun linna, Turun Kirjakahvila (= sateenkaarikahvila ja -kirjakauppa), check in keskustan Omena-hotelliin, syömään brasilialaiseen Bossa-ravintolaan, Kinopalatsiin katsomaan originaaliversio 3D-animaatiosta Rio ja lasilliset Cosmic Comic Café -sarjakuvabaarissa.

Pitkäperjantai

aamiainen Börs-hotellikahvilassa (satoi ja kaiki kahvilat olivat pyhän takia aamupäivän kiinni ja lopulta löysimme edes tuon Sokos-hotellin kahvilan keskustasta), taidekeskus Logomo ja Logomon taidekahvila, syöminen Blanko-ravintolassa, istuskelua ilta-auringon paisteessa Aura-joen rannalla, ja illan biletyskierros kuubalaiseen sikaripuotiin tehdyssä Pikku Havanna -baarissa, entiseen apteekkiin tehdyssä Uusi apteekki -baarissa ja homoyökerho Suxesissa.

Lauantai

aamiainen leipomokahvila Café Fontanassa, apteekkimuseo ja kolmesataavuotias Qwenselin talo, Wanha Kauppahalli, popcornjäätelöä Valion Ratikka-jäätelökojusta, arkeologis-historiallinen ja nykytaiteen museo Aboa Vetus ja Ars Nova ja museon terassikahvila Aula, istuskelua Aura-joen rannalla (tällä kertaa toisella puolella jokea) ja viikinkiravintola Harald.

Huh, aion nyt ensi viikon alun ennen vappua ottaa ihan vain rennosti - ja oikolukea. Muuten, en ole saanut vielä yhtään bilekutsua vapuksi, snif. 

Tavoilleni uskollisena otin reissusta paljon kuvia. Tässä osa, ja laitan loppuja kuvia Picasawebiin.

Turun linna
Turun linnan sisäpiha

Turun linnan sisäpiha jatkuu

Turun linnan sisäpihaa

Turun linnassa oli paljon ihania isoja ikkunasyvennyksiä, joissa oli penkkejä ja osassa myös pöytiä.

Pelottava Jeesus! Linnassa riitti uskonnollista kuvastoa ja kappeleita.

Jälleen kaunis ikkunasyvennys, jossa voi seurustella.

Turun linnan kalustettua puolta.

Turun linnan kellarissa on Turun vanha vankila... Karmeaa ajatella, että yläpuolella väki juhli ja kellarissa kärsi.

Vilma Aura-joen rannalla

Kauniilta sisäpihalta löytyi Kirjakahvila

Kirjakahvilan herkkumme

herrasmies Vilma kahvinsa kanssa

Kirjakahvilassa oli värikäs ja rento sisustus

Kauppatorin Ratikka-jäätelökiska

Sain Vilmalta 10 kuukautta -lahjaksi espressokupin ja itse piirretyn Mignon-munan.

Rio oli mahtava!!!


Logomo!

Vilma ja minä helvetin lieskoissa

salakuva Liisa Ihmemaassa -näyttelystä Logomossa

Päivätorkku-huone Logomossa
Konttasimme kellimään päiväuni-huoneen onkaloihin.

burleski-näyttelyhuone

Tom of Finland -näyttely (en hienotunteisesti ottanut kuvia itse piirustuksista...)

Ah, museopuoti... Tässä supersöpöjä muffinsin muotoisia huulirasvapurkkeja. Mulla on ennestään yksi tuollainen.

Logomon makea kahvila

Logomon kahvila on kuin desing-näyttelystä.

kahvilan tyyliin sopivat porkkanaleivoksemme
Söimme kehutussa Blanko-ravintolassa, ja hyvää oli.
pariskunta Aura-joella

Minä ja kirsikkaolut Pikku Havanna -baarissa.

Suxes-klubin ulkopuoli on karu, mutta paikassa oli sympaattinen ja värikäs sisustus.

apteekkimuseo ja Qwenselin talo

Kuinka kauniita lääkepulloja! Apteekkimuseossa oli 14 huonetta.

Apteekkimuseon asuinrakennuspuolelta kihlajaiskiikkutuoli, vihreä takka ja kolmihaarainen kynttilä.

Aidon näköinen nukke

Wanhassa Kauppahallissa

Kauppahallissa oli hieno junannäköinen kahvila

Aboa Vetus & Ars Nova -taidemuseon muuria

Taidemuseon Aula-kahvila, jossa on esillä muinaisen Turun raunioita. Laskeuduimme kellariin, jossa saimme seikkailla raunioissa.

Ulla Jokisalon näyttely oli HIENO.

Istuskelua aurinkoisen Aura-joen rannalla.


Söimme keskiaikaiset ateriat viikinkiravintolassa.